Lăptișorul de matcă
Lăptișorul de matcă este o substanță foarte nutritivă rezervată în mod normal larvelor destinate să devină stupi de matcă. Produs în cantități mici de albine, este un nectar foarte prețios și foarte bogat în nutrienți. Putem consuma această substanță regală și să ne bucurăm de nenumăratele beneficii pentru sănătate ale lăptișorului de matcă.
Ajută la reducerea oboselii fizice și psihice
Lăptișorul de matcă a fost folosit încă din cele mai vechi timpuri în medicina tradițională chineză, pentru nenumăratele sale beneficii pentru organism. Acest aur din stup este folosit pentru a recăpăta forma și a reda tonusul corpului. Virtuțile sale sunt echilibrante și revigorante, ceea ce ajută la lupta împotriva oboselii morale și fizice și la recăpătarea energiei în caz de epuizare. Poate fi folosit și în perioada de convalescență pentru efectele sale tonifiante.
Lăptișorul de matcă este o substanță nutritivă foarte bogată. Conține vitamine, săruri minerale, proteine, carbohidrați (fructoză, glucoză) și lipide în cantități mari. De asemenea, este bogat în acizi grași esențiali. Magneziul, fierul și cuprul prezente în această substanță sunt nutrienți esențiali care promovează recuperarea și ajută la lupta împotriva oboselii. Ca și alte produse din stup, lăptișorul de matcă ne ajută să facem față oboselii și schimbărilor sezoniere. Deoarece favorizează reglarea hormonală și are efecte adaptogene, ajută organismul să reziste mai bine la oboseală, mai ales în timp. Este un adevărat partener în caz de oboseală psihică sau fizică!
Protejează împotriva efectelor toxice ale medicamentelor
Lăptișorul de matcă are și proprietăți detoxifiante și echilibrante, pe lângă faptul că este un imunomodulator natural. Ca atare, ajută la protejarea organismului de efectele toxice ale medicamentelor. Mulți oameni care iau tratamente medicamentoase suferă de efecte secundare și stochează substanțe chimice în corpul lor. Lăptișorul ajută la protejarea organismului de aceste substante nocive și la reducerea efectelor acestora.
De asemenea, putem considera că virtuțile sale asupra sistemului imunitar și asupra formei contribuie la reducerea consumului de medicamente în fața anumitor afecțiuni. Mai ales când vine vorba de afecțiuni de iarnă. Un organism mai bine protejat este mai puțin vulnerabil la aceste atacuri externe și poate reduce sau limita astfel nevoia de tratamente curative.
Ajută la menținerea mecanismului de apărare imunitar
Laptisorul de matca este folosit de milenii pentru proprietatile sale de tonifiere asupra organismului si pentru efectele sale stimulatoare asupra sistemului imunitar. Studiile științifice asupra acestei substanțe confirmă activitățile sale imunostimulatoare și imunomodulatoare. Acesta acționează ca o substanță adaptogenă, în special datorită bogației compoziției sale. Acest lucru îi permite să promoveze menținerea sistemului imunitar și întărirea acestuia în perioadele delicate.
Aurul din stup este la fel de eficient împotriva alergiilor și simptomelor asociate. Ca un adevărat aliat al apărărilor noastre naturale, ne ajută să rămânem sănătoși pe tot parcursul anului. Lăptișorul de matcă oferă organismului nostru energia și nutrienții necesari funcționării sale optime. Ca atare, stimulează organismul și funcțiile acestuia, inclusiv funcțiile imunitare. La fel ca propolisul și alte produse apicole, lăptișorul este un aliat al sănătății noastre în toate anotimpurile.
Te-ar putea interesa și: Mierea de rapiță, beneficii curative
Participă la echilibrul hormonal la femeile aflate în postmenopauză
Lăptișorul intervine asupra echilibrului hormonal. Este foarte eficient la femeile aflate în postmenopauză, care sunt adesea afectate de tulburările hormonale pe care le provoacă menopauza. Ingredientele active din lăptișor au activitate estrogenică, ceea ce explică efectele acesteia asupra echilibrului hormonal al femeilor.
În acest context, lăptișorul de matcă poate fi combinat și cu polenul și vitamina C. Acționând în sinergie, aceste elemente ajută la reducerea simptomelor menopauzei. Datorită efectelor sale asupra echilibrului hormonal, lăptișorul de matcă este eficient și asupra femeilor care suferă de tulburări ale menstruației.
Detoxifică organismul datorită proprietăților antioxidante
Lăptișorul conține ingrediente active și nutrienți cu proprietăți antioxidante. Astfel, mătcile din stup trăiasc de patruzeci și cinci de ori mai mult decât albinele lucrătoare. Prin urmare, este destul de ușor de imaginat efectele și beneficiile sale asupra îmbătrânirii celulare. Proprietățile antioxidante ale lăptișorului de matcă previn efectele nocive ale radicalilor liberi asupra organismului. Îmbătrânirea celulară este una dintre ele și afectează multe funcții ale corpului.
Efectele sale antioxidante au și alte efecte pozitive asupra sănătății. În special, ele fac posibilă prevenirea apariției anumitor boli, cum ar fi patologiile cardiovasculare sau cancerul, de exemplu. Acționează ca un adevărat protector al organismului, pe lângă păstrarea tinereții și integrității celulelor care îl compun. În plus, proprietățile antioxidante se combină cu proprietățile adaptogene, precum și cu componentele sale (vitamine, acizi grași esențiali, săruri minerale și oligoelemente esențiale etc.). Pe lângă proprietățile antioxidante, unii dintre nutrienții din lăptișorul de matcă sunt benefici pentru sistemul nervos și pentru buna funcționare a acestuia.
Acționează ca un adaptogen natural, ajutând la reducerea stresului și a anxietății
Prin definiție, adaptogenii cresc capacitatea organismului de a se adapta la diferite forme de stres, indiferent de originea acestora. Plantele și produsele cu proprietăți adaptogene sunt așadar foarte eficiente în combaterea stresului, anxietății și oboselii. Ele ajuta organismul să reacționeze mai bine în caz de stres, anxietate sau oboseală. Lăptișorul poate fi combinat cu rhodiola sau ginseng coreean, plante adaptogene de renume mondial.
În cele din urmă, lăptișorul de matcă conține vitamina B5. În limbajul de zi cu zi, se numește „ vitamina antistres ”. După cum sugerează și numele, această vitamină acționează pentru a reduce producția de cortizol (hormonul stresului) în organism.
Ajută la reducerea nivelului de glucoză din sânge
Lăptișorul de matcă conține zaharuri naturale, sub forma de maltoză, glucoză, fructoză, zaharoză, trehaloză și erloză. Dacă le consumăm în proporții potrivite, aceste zaharuri naturale sunt necesare și benefice organismului. Nu au nicio legătură cu zahărurile rafinate care se găsesc în produsele industriale. În plus, lăptișorul de matcă ajută la reglarea metabolismului și la echilibrarea acestuia. Sursa natureforce.com