Konjac, tot ce trebuie să știi despre această plantă asiatică

Konjac, tot ce trebuie să știi despre această plantă asiatică

Konjac este o plantă asiatică al cărei rizom tuberos face posibilă producerea unei făini bogate în fibre alimentare și sărace în calorii. Descoperiți în acest articol cum să utilizați konjac și ce beneficii să vă așteptați de la acesta, în special pentru pierderea în greutate.

Amorphophallus konjac: ce este această plantă?

Konjac este o plantă perenă tropicală, din familia Araceae. Vara, formează o floare care amintește de arum, care emană un miros greață. Planta crește în mod natural în pădurile din Asia, într-un climat subtropical: în Thailanda, Vietnam sau sudul Chinei. Este numită uneori „limba diavolului”, datorită formei și culorii roșii.

În medicina pe bază de plante, rădăcinile ei sunt uscate și măcinate în pulbere. Konjac este comercializat sub formă de pudră albă, capsule sau făină pentru gătit. Este folosit pentru a face fidea, spaghete etc.

Care este compoziția acestei plante?

Konjac conține mucilagii, în special o cantitate mare de glucomanani, proteine, dar și vitamine, oligoelemente și săruri minerale, precum potasiu, fosfor și seleniu. Pe de altă parte, oferă foarte puține calorii. De exemplu, 100 g de spaghete konjac de tip shirataki furnizează doar 10 calorii, sau de zece ori mai puține calorii decât pastele clasice! Konjac conține aproximativ 35% amidon, 30% glucomanani și 5 până la 10% proteine.

Datorită prezenței fibrelor alimentare, konjac poate absorbi un volum mare de apă, ceea ce explică de ce reduce senzația de foame. Acesta este motivul pentru care este adesea folosit ca suprimant natural al apetitului sau pentru probleme intestinale.

Konjac este, de asemenea, aditivul E425, un agent de îngroșare în industria alimentară: E425i pentru guma de konjac și E425ii pentru glucomannan de konjac. Guma și glucomananul sunt ambele fermentate datorită intervenției bacteriilor din microbiota intestinală, nu sunt absorbite așa cum sunt de către organism. Glucomananii sunt prezenți în făina de konjac.

Beneficiile pentru sănătate

Luptă împotriva constipației

Glucomannanul Konjac este o polizaharidă care conține glucoză și manoză. Această fibră alimentară este prezentă în suplimentele alimentare destinate combaterii constipației. Glucomannanii sunt deosebit de interesanți din cauza lipsei lor de toxicitate pentru organism. Ca prebiotic, promovează creșterea bacteriilor bune în microbiota intestinală.

Te-ar putea interesa și:

Dieta pentru memorie și concentrare

Cele mai bune surse de magneziu

Şi alimentele sănătoase ne pot sabota greutatea

Un mic studiu pe șapte persoane constipate a testat efectele glucomananului konjac asupra tranzitului. Timp de 21 de zile, pacienții au luat un placebo, apoi, după o perioadă de o săptămână fără suplimente, li s-au administrat suplimente de konjac glucomanan. Rezultate: suplimentul a facilitat mobilitatea intestinală și a crescut frecvența scaunului. Mișcările intestinale au crescut cu 30%. În plus, compoziția microbiotei intestinale a evoluat favorabil, cu mai mulți lactobacili și bifidobacterii prezente.

Prin urmare, ca fibră alimentară, poate fi considerat un laxativ natural.

Ajută la pierderea în greutate

Studiile arată că glucomananii de konjac ajută la pierderea în greutate la pacienții obezi. În 2010, EFSA – Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară – a scris un aviz științific cu privire la mențiunile de sănătate făcute despre glucomananul konjac. EFSA a concluzionat că există o relație cauză-efect între consumul de glucomanan și menținerea concentrațiilor normale de colesterol din sânge și reducerea greutății corporale.

Pentru a obține acest efect de scădere în greutate, „trebuie consumate zilnic cel puțin 3 g de glucomanan în trei doze de cel puțin 1 g fiecare, însoțite de unul-două pahare de apă înainte de masă, în cadrul unei diete hipocalorice. Populația vizată de suplimentul alimentar este cea a adulților supraponderali. Glucomannanul este, prin urmare, un ingredient prezent în produsele de slăbit.

De exemplu, într-un studiu publicat în 2015, un supliment alimentar care conține 3 g de glucomanan konjac a ajutat la reducerea greutății, a grăsimii corporale și a nivelului de colesterol din sânge la adulții supraponderali, după 60 de zile de utilizare. Studiul clinic a inclus 83 de persoane, dintre care majoritatea erau femei.

În general, populațiile care consumă cele mai multe fibre alimentare sunt mai puțin afectate de obezitate.

Ajută la reducerea „colesterolului rău”

Nivelul colesterolului este adesea considerat un factor de risc cardiovascular. În general, consumul de fibre este benefic pentru controlul nivelului de colesterol din sânge. Acesta este motivul pentru care a făcut obiectul diferitelor cercetări pentru a afla dacă ar putea ajuta la stabilizarea colesterolului din sânge.

În 2017, o analiză a 12 studii care au implicat peste 300 de persoane a concluzionat că o doză de 3 g de glucomanan pe zi reduce nivelul de colesterol LDL, cunoscut și sub denumirea de „colesterol rău”, cu 10%.

Cum se folosește pentru a pierde în greutate?

Puteți lua o linguriță rasă de konjac în puțină apă sau două capsule cu un pahar cu apă, cu 15 minute înainte de masă. Dozele recomandate sunt în jur de 3 g pe zi în trei doze de 1 g.

Konjac este un ingredient interesant ca parte a unei diete ketogenice. De exemplu, sub formă de orez, va însoți roșiile umplute. Fidea Konjac poate înlocui vermicelli de orez în supa miso. Deoarece are un gust neutru, blând, poate fi interesant să-l îmbogățiți cu condimente și ierburi pentru a îmbunătăți gustul.

Efectele secundare, contraindicații

În studiile clinice, au fost observate efecte secundare gastrointestinale, cum ar fi diareea sau constipația. Acest lucru a fost observat într-un studiu în care adulții supraponderali sau obezi au consumat 3 g de konjac pe zi timp de 12 săptămâni. Nu ezitați să solicitați sfatul medicului înainte de a-l folosi.

De asemenea, trebuie evitat în timpul sarcinii, alăptării, bolilor inflamatorii intestinale sau obstrucției intestinale. Studiile de toxicologie nu au demonstrat efecte secundare grave. Guma Konjac și glucomannanul Konjac nu sunt genotoxice. Sursa: lanutrition.fr