Şi alimentele sănătoase ne pot sabota greutatea

Şi alimentele sănătoase ne pot sabota greutatea

Autor: Mariana Chelariu, specialist în Nutriţie şi Dietetică

Alimentele sănătoase ne pot sabota greutatea? Este o întrebare pe care o primesc frecvent, iar răspunsul este unul afirmativ…

Te îngraşi sau nu slăbeşti deşi mănânci puţin? Cauzele pot fi mai multe, iar cele mai frecente sunt următoarele:

  •  nu se mănâncă nimic care să însemne mâncare adevărată, hrănitoare și sațioasă, ci doar se ronțăie covrigi, covrigei, biscuiți, produse de patiserie, chipsuri, cornuri, alune şi, eventual, se beau sucuri în loc de apă şi cafele cu zahăr;
  • se aleg alimentele sănătoase care se consumă în cantitate prea mare. În rândurile de mai jos vă prezentăm câteva dintre ele.

Iată alimentele sănătoase care trebuie consumate înţelept:

Semințe și oleaginoase

Seminţele de floarea soarelui, dovleac, cânepă, chia, in, susan, alune, nuci, fistic, caju, migdale au între 500-700 calorii/100g de produs. Conțin grăsimi sănătoase, însă ca să-ți menții greutatea 15–20 g de nuci, alune, migdale sau seminţe de orice fel sunt suficiente. Se recomandă a se consuma crude pentru a beneficia de proprietățile lor. Se potrivesc în orice moment al zilei, însă reprezintă o gustare sănătoasă între două mese principale, alături de un fruct proaspăt.

Brânzeturi fermentate

Caşcavalul, brânza de burduf, telemeaua, brânzeturile cu mucegai, parmezan, cheddar, edam au între 350- 400 calorii/100g şi se consumă foarte uşor. Salata de roșii cu telemea sau feta nu este o alegere cu puține calorii. Le puteţi folosi mai degrabă rase peste salate de crudităţi sau legume la cuptor.

Uleiul de măsline

Deşi este sănătos, uleiul de măsline are același numar de calorii, adică 900 calorii/100ml, ca orice tip de ulei, presat la rece sau rafinat şi îngraşă la fel de mult. Soluţia este să îl folosim în cantitate limitată, măsurată cu linguriţa sau cu şpray-ul. O linguriţă la un bol de salată sau 3-4 pufuri sunt suficiente. De asemenea, nu prăjiţi nimic în ulei, gătiţi la grătar, pe hârtie de copt sau la abur. Astfel, alimentele sănătoase vor fi cu adevărat sănătoase!

Pâinea integrală

Pâinea, indiferent dacă este integrală, neagră, graham, de secară, albă sau prăjită, îngraşă la fel de mult, ea având peste 260 calorii/100g . Diferenţa este în principal pe calitatea nutriţională, pâinea albă fiind inferioară din acest punct de vedere. Consumată în cantităţi potrivite şi la ore potrivite, o pâine de calitate este fără îndoială benefică în alimentaţia noastră zilnică.

Alimentaţia corectă şi sănătoasă nu trebuie să fie ocazională, ci trebuie să fie integrată într-un stil de viaţă. O alegere mai atentă şi responsabilă a alimentelor pe care le consumăm zilnic, fără a face din asta un motiv de stres, ne va aduce beneficii asupra sănătăţii, greutăţii şi, mai ales, a stării de bine.

Alimentele sănătoase sunt întâlnite la fiecare pas… important e să le consumăm cu măsură!

www.marianachelariu.ro

Citeşte şi: Ţelina, aliatul imunităţii

2 thoughts on “Şi alimentele sănătoase ne pot sabota greutatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *