Isopul, beneficii şi contraindicaţii

Isopul, beneficii şi contraindicaţii

Folosit încă din Antichitate, isopul este plin de virtuți. Foarte populară atât pentru începători, cât și pentru gurmanzi cu experiență, această plantă este o mină excepțională de beneficii pentru corp. Expectorant, antiinflamator, sedativ, antiseptic… Lista virtuților terapeutice a isopului este lungă. Iată o prezentare generală.

Menționat în Biblie pentru utilizarea sa în timpul ritualurilor de purificare, există, de asemenea, urme de isop care indică prezența și utilizarea sa în rândul grecilor și arabilor cu câteva secole în urmă. Trebuie spus că această plantă de garriga apreciază în mod deosebit clima mediteraneană și razele soarelui care îi permit să-și dezvolte nenumăratele beneficii.

În timpul antichității, această plantă perenă a fost deja utilizată pentru tratarea pleureziei și bronșitei, în timp ce a fost utilizată prin fumigare în timpul epidemiilor de ciumă.

Cultivat în mod esențial în Europa și America de Nord, isopul a început să seducă palatele pasionaților de gătit cu proprietățile sale aromate de netăgăduit, înainte de a-și dezvălui proprietățile fitoterapeutice și de a se stabili ca plantă medicinală în sine.

Citește și: Zahărul, 6 sfaturi pentru reducerea consumului

Proprietățile isopului

Isopul poate fi utilizat atât extern, cât și intern. Aplicată pe piele, planta emană beneficii incontestabile de vindecare, în timp ce efectele sale antiinflamatorii ajută la ameliorarea vânătăilor și a durerilor reumatice. Intern isopul este eficient mai ales în cazurile de boli bronșice sau pulmonare.

Dotat cu proprietăți expectorante și fluidifiante, isopul este adesea recomandat de fitoterapeuți pentru tratarea tusei grele sau a atacurilor benigne ale căilor respiratorii superioare: sinuzită, infecții ale urechii, astm secretor, gripă, rinită…

Pe de altă parte, şi-a demonstrat pe scară largă puterea sa digestivă și antispastică, proprietățile sale antivirale și antibiotice sau acțiunea sa bactericidă și antibiotică.

La nivel psihic, planta este adesea folosită pentru tratarea depresiei.

Precauții de utilizare

Deși este o plantă naturală, isopul nu este neapărat benign. Ca atare, utilizarea sa prelungită sau ca parte a unui tratament medicamentos preexistent trebuie să facă obiectul unei aviz medical prealabil.

Într-adevăr, uleiul esențial de isop este renumit pentru proprietățile sale neurotoxice și avortante care ar trebui să fie perfect înțelese și stăpânite. O doză prea mare poate provoca convulsii și vărsături. Acesta este motivul pentru care utilizarea acestei plante, sub orice formă, este total interzisă la femeile însărcinate (sau care alăptează), la copiii mici, la persoanele cu epilepsie, dar și la pacienții cu epilepsie.

În ceea ce privește interacțiunile medicamentoase, în mod formal nu se recomandă consumul acestei plante în paralel cu un tratament antiepileptic, antidiabetic sau imunosupresor.

Sursa: www.femmeactuelle.fr / Foto: pixabay.com

One thought on “Isopul, beneficii şi contraindicaţii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *