S-au descoperit originile dezvoltării eczemelor și psoriazisului

S-au descoperit originile dezvoltării eczemelor și psoriazisului

Cercetătorii de la Wellcome Sanger Institute, Newcastle University și Kings College London, au descoperit că pielea de la pacienții cu eczeme și psoriazis împărtășește multe dintre aceleași căi moleculare ca și celulele pielii în curs de dezvoltare. Aceasta oferă potențiale noi ținte medicamentoase pentru tratarea acestor boli dureroase ale pielii.

Oamenii de știință au creat o hartă foarte detaliată a pielii, care dezvăluie că procesele celulare din dezvoltare sunt reactivate în celulele de la pacienții cu boli inflamatorii ale pielii.

Publicat pe 22 ianuarie în Știință, studiul oferă, de asemenea, o înțelegere complet nouă a bolilor inflamatorii, deschizând noi căi pentru cercetarea altor boli inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoidă și bolile inflamatorii intestinale.

Parte a efortului global al Atlasului de Celule Umane de a cartografia fiecare tip de celulă din corpul uman, noul atlas cuprinzător al pielii la tânăr și adult este o resursă valoroasă pentru oamenii de știință din întreaga lume. De asemenea, ar putea oferi un șablon pentru medicina regenerativă, ajutând cercetătorii să crească pielea în laborator mai eficient.

Pielea noastră acționează ca o barieră, protejându-ne împotriva bacteriilor sau virusurilor invadatoare și este vitală pentru sănătate. Bolile inflamatorii ale pielii, cum ar fi eczema atopică și psoriazisul, sunt afecțiuni cronice, în care sistemul imunitar devine hiperactiv, provocând mâncărime sau piele descuamată, care poate fi foarte dureroasă și predispusă la infecții. Aceste afecțiuni pot avea un impact semnificativ asupra vieții oamenilor, dar declanșatorul este necunoscut și nu există nici un remediu, tratamentele ajutând doar la ameliorarea simptomelor, nu a cauzei.

Pielea este un țesut complex alcătuit din multe tipuri diferite de celule. Pentru a afla cum se formează pielea și cum se leagă aceasta de sănătatea și bolile adulților, cercetătorii au studiat celulele de la dezvoltarea pielii, comparându-le cu biopsiile adulților sănătoși și pacienții cu eczeme și psoriazis. Folosind tehnologia de ultimă oră cu celule unice și învățarea automată, echipa a analizat mai mult de jumătate de milion de celule individuale ale pielii, pentru a vedea exact ce gene au fost activate în fiecare celulă. Acest lucru le-a permis să afle ce face fiecare celulă individuală și modul în care celulele vorbesc între ele.

Spre surprinderea lor, cercetătorii au descoperit că celulele bolnave ale pielii împărtășeau multe dintre aceleași mecanisme celulare ca celulele în curs de dezvoltare.

Profesorul Muzlifah Haniffa, co-autor principal de la Universitatea Newcastle și facultatea asociată de la Institutul Wellcome Sanger, a declarat: „Acest atlas de celule cutanate dezvăluie semnale moleculare specifice trimise de o piele sănătoasă în curs de dezvoltare pentru a convoca celulele imune și a forma un strat protector. Am fost uimiți să vedem că eczemele și psoriazisul celulelor cutanate trimiteau aceleași semnale moleculare, care ar putea activa celulele imune și ar putea provoca boala. Acest lucru nu se mai văzuse până acum. Descoperirea este un salt uriaș în înțelegerea pielii inflamatorii și oferă noi căi pentru găsirea tratamentelor. „

Studiul a descoperit modul în care se dezvoltă țesutul sănătos al pielii și a relevat celulele prezente în pielea adultă. Acest lucru are implicații mari pentru medicina regenerativă, în special pentru victimele arsurilor.

Sursa: medicalxpress.com

Citește și: Isopul, beneficii şi contraindicaţii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *