Ce trebuie să ştii despre investigaţia prin rezonanţă magnetică nucleară

Ce trebuie să ştii despre investigaţia prin rezonanţă magnetică nucleară

Investigaţia prin rezonanţă magnetică nucleară este o procedură de înaltă performanţă, minim invazivă, atraumatică şi neiradiantă, ce foloseşte un câmp magnetic cu intensitate mare şi radiofrecvenţa pentru obţinerea imaginilor multiplan de înaltă rezoluţie ale corpului uman, permiţând evidenţierea leziunilor cu precizie milimetrică.

Scanarea RMN este aplicabilă pentru toate organele corpului omenesc, constituind metoda determinantă pentru depistarea afecţiunilor sistemelor nervos, musculo-scheletal, respirator, genital şi circulator. Metoda de investigaţie prin RMN poate implica un disconfort relativ pentru pacient în ceea ce priveşte zgomotul aparatului în funcţionare – un aspect normal în această procedură. Pacientul poate solicita oprirea procedurii în orice moment al derulării ei, printr-o simplă apăsare de buton.

Pregătirea pacientului pentru investigaţia prin rezonanţă magnetică nucleară

În general nu este necesară pregătirea pacientului în vederea efectuării unei investigaţii RMN. Cu excepţia cazurilor speciale, în care medicul solicită o anumită conduită alimentară înaintea efectuării investigaţiei, pacientul poate să îşi desfăşoare activitatea, să îşi efectueze tratamentele curente şi să se alimenteze normal.

Înaintea efectuării investigaţiei pacientul trebuie să completeze un chestionar specific, iar în unele cazuri trebuie să prezinte rezultatul testelor de laborator pentru funcţia renală.

Cât durează o investigaţie RMN?

În mod obişnuit o investigaţie RMN se desfăşoară pe parcursul a 15 – 20 de minute pentru un segment anatomic, dar acest interval poate varia în funcţie de secţiunea corpului uman care este supusă procedurii şi de administrarea intravenoasă a substanţei de contrast.

Cât este de sigură investigaţia prin rezonanţă magnetică nucleară?

Până în prezent nu au fost constatate efecte secundare ale examinării propriu-zise dar, foarte rar, sunt posibile reacţii adverse în cazul administrării substanţei de contrast.

Sunt anumite situaţii în care investigaţia prin rezonanţă magnetică este interzisă, de exemplu în cazul în care pacientul are stimulatoare cardiace, proteze metalice magneto-dinamice, schije metalice în corp sau în ochi ca urmare a unor traumatisme anteriorare, anumite implanturi dentare, piercing-uri, etc.

Având în vedere amplasarea şi modul de funcţionare al aparatului de RMN există posibilitatea ca pacienţilor care prezintă simptomatologie claustrofobică să le fie accentuată această dispoziţie.

SILENT SCAN

Scanările RMN tipice pot ajunge la peste 100 de decibeli. Aspect echivalent cu sunetul unui ciocan pneumatic, un tren de marfă de viteză sau ce ai auzi dacă ai sta în primul rând la un concert rock. După cum vă puteţi imagina, acest nivel de zgomot poate contribui la anxietatea pacientului. Silent Scan, o tehnică revoluţionară, ajută pacienţii să se simtă mai confortabil în timpul procedurii. Această tehnică face sunetul unui RMN tăcut ca o șoaptă.

Ce trebuie să poarte pacientul în timpul investigaţiei?

  • Pacientul trebuie să renunţe pe perioada examinării la bijuteriile metalice sau proteza dentară, iar în cazul femeilor se recomandă să renunţe la machiaj.
  • La momentul prezentării pacientul va trebui să îmbrace un halat special pentru consultaţie.
  • Dacă este necesar, pacientul va putea primi un set de căşti de protecţie pe toată perioadă cât durează investigaţia prin rezonanţă magnetică nucleară.

www.nova-vita.ro

Citeşte şi: Vitamine pentru iarnă

One thought on “Ce trebuie să ştii despre investigaţia prin rezonanţă magnetică nucleară

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *