Infecțiile herpetice oculare

Infecțiile herpetice oculare

Care sunt opțiunile terapeutice pentru herpesul ocular?

Tratamentul inițial presupune medicație antivirală – fie topică (picături sau unguent), fie cu administrare orală. În anumite cazuri, mai puțin frecvent, poate fi necesară administrarea intravenoasă.

Medicamentele antivirale disponibile în prezent acționează prin suprimarea reproducerii virale, reducând astfel numărul virusurilor active. Acestea pot reduce durata și severitatea infecției și eventual pot reduce riscul de recurențe.

Din păcate, încă nu există medicație antivirală care să „vindece” infecțiile herpetice. Virusurile herpetice cantonează în celulele sistemului nervos, unde rămân inactive și latente timp de luni sau ani. Până în prezent nu s-a descoperit niciun tratament care să poată eradica virusurile în stare latentă.

Atunci când virusul devine „activ”, oricare ar fi motivul, acesta începe să se reproducă și replicile sale virale se deplasează de-a lungul unui nerv la locul infecției (la nivelul tegumentului sau corneei). Medicamentele antivirale disponibile astăzi afectează doar aceste replici virale active, nu și virusurile latente ale sistemului nervos.

În afară de medicația antivirală, se pot administra picături sau unguent cu antibiotic ca măsură profilactică pentru a reduce riscul unei suprainfecții bacteriene la nivelul leziunilor determinate de virus întrucât cornea devine mai vulnerabilă la o infecție bacteriană secundară.

Presiunea intraoculară poate crește din cauza inflamației oculare sau a infectării virale directe a rețelei trabeculare (canalele interne de drenaj ale ochiului). În acest caz se va prescrie medicație hipotensoare oculară.

În cazul în care infecția herpetică afectează stratul mijlociu al corneei (keratită herpetică stromală) sau stratul intern al acesteia (endotelită herpetică) și irisul (irita herpetică), aceasta se asociază cu inflamație severă. Inflamația oricărei structuri a ochiului poate necesita medicație antiinflamatoare precum steroizii. În unele cazuri, inflamația este cronică sau recurentă, necesitând mai multe cicluri de tratament steroidian.

Infecțiile herpetice oculare, complicații și prognostic

În cel mai rău scenariu, infecțiile oculare herpetice netratate duc la orbire, durere cronică și pierderea ochiului. Tratamentul agresiv are ca scop reducerea riscului de cicatrici, de afectare a presiunii intraoculare și de afectare directă a structurilor oculare.

Majoritatea keratitelor herpetice cu HSV se limitează la nivelul stratului extern al corneei și se vindecă în câteva săptămâni cu terapie antivirală, lăsând cicatrici mici sau deloc. Infecțiile cu HSV ale straturilor mai profunde au o rată mai mare a complicațiilor din cauza inflamației.

Infecția cu HZV care implică stratul extern al corneei se poate, de asemenea, vindeca pe parcursul a două săptămâni de terapie antivirală. Cu toate acestea, adesea se resimte o senzație de durere cu caracter de arsură la nivelul erupțiilor cutanate timp de luni sau chiar ani. Această complicație reprezintă nevralgia postherpetică și uneori necesită tratament pentru controlul durerii. Ambele tipuri de infecție oculară herpetică pot determina cicatrici corneene reziduale, care pot afecta vederea.

Afectarea nervilor corneeni poate determina, de asemenea, scăderea sensibilității corneene, provocând senzație de ochi uscat și, în cazurile avansate, predispoziția la eroziuni și ulcere. În aceste cazuri, administrarea de lacrimi artificiale lubrifiante și uneori chirurgia pleoapelor pot ajuta la protejarea corneei.

Din păcate, atât HSV cât și HZV pot determina infecții recurente cu o frecvență imprevizibilă la oricare dintre ochi. Recurențele frecvente justifică o evaluare generală minuțioasă pentru a exclude orice afecțiune care ar putea deteriora sistemul imunitar.

One thought on “Infecțiile herpetice oculare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *