Incontinenţa urinară la copii

Incontinenţa urinară la copii

Autor: dr. Codruţa Iliescu, medic primar pediatrie, expert în urodinamică şi pelviperinelogie

Incontinenţa urinară la copil reprezintă o fază de tranziţie normală până la împlinirea vârstei de 5 ani și este consecinţa trecerii de la comportamentul micţional infantil la cel de tip adult.

În cele mai multe dintre cazuri, în incontinenţa urinară sunt implicate tulburări funcţionale ale tractului urinar inferior, dar există și situaţii în care aceste manifestări se asociază cu cauze anatomice, neurologice, sau psihiatrice.  Enurezisul nocturn primar monosimptomatic este definit ca scăparea de urină apărută în nopţi consecutive la un copil care nu a fost niciodată uscat în ultimele 6 luni. Numeroase studii estimează că între 5 și 7 milioane de copii și adolescenţi pot suferi în fiecare an de această tulburare micţională.

Consecinţele sociale (respingerea copilului în cauză de către comunitatea de copii, pedepsirea sa fizică de către părinţi, autoizolarea) îi determină pe părinţi și adesea pe copil să solicite asistenţă medicală specializată.

În general, este neobișnuit pentru copiii care au enurezis nocturn să prezinte scăpări de urină și în cursul zilei, precum și pentru copiii cu incontinenţă urinară diurnă să aibă scăpări nocturne. De aceea, asocierea incontinenţei diurne cu cea nocturnă trebuie să reprezinte un motiv de prezentare la medicul urolog pediatru, pentru stabilirea unui diagnostic corect și implicit a unui tratament adecvat fiecaruit tip în parte de incontinenţă urinară.

Foarte adesea, copiii cu incontinenţă diurnă pleacă la școală sau la grădiniţă fără să meargă la toaletă dimineaţa la trezire, evită să golească vezica la toaleta școlii și udă lenjeria după sfârșitul programului școlar până să se ajungă acasă, resimţind frecvent o nevoie imperioasă de a urina.

În cazul acestor copii, este extrem de importantă reeducarea micţiunii, prin impunerea unui program de micţiune la interval de 3 ore. Medicul urolog pediatru trebuie să stabilească cu precizie dacă manifestările de incontinenţă la copil se asociază sau nu cu manifestări neurologice. De cele mai multe ori, reeducarea micţiunii, încurajarea golirii periodice a vezicii și prevenirea constipaţiei pot avea succes, fără să fie necesară prezentarea la un consult urologic specializat.

Cheia succesului în gestionarea scăpărilor de urină diurnă sau nocturnă la copil stă însă în încadrarea corectă a incontinenţei, care să permită un tratament potrivit fiecărui tip de incontinenţă urinară în parte, pentru a crește rata de succes terapeutic.

La Centrul de Pediatrie Arcadia există toate resursele necesare managementului acestor tulburări urinare la copil: evaluare urologică, neurologică și chirurgicală urologică pediatrică,  investigaţii de imagistică medicală (uro-IRM, ecografie renovezicală, uretrocistografie micţională, scintigrafie renală).

www.arcadiamedical.ro

Citeşte şi: A fost descoperit mecanismul ce provoacă răspunsul inflamator grav la copii

One thought on “Incontinenţa urinară la copii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *