Dietele bogate în plante reduc riscul de a dezvolta COVID-19

Dietele bogate în plante reduc riscul de a dezvolta COVID-19

Dietele bogate în plante reduc riscul de a dezvolta COVID-19, arată un studiu recent, publicat în Gut, de cercetători de la King’s și Harvard Medical School.

Cercetătorii au examinat datele de la aproape 600.000 de contribuitori ai aplicației ZOE COVID Study. Participanții au finalizat un sondaj despre alimentele pe care le-au consumat în februarie 2020 (pre-pandemie). 19% dintre acești contribuabili au contractat COVID-19.

Acesta este primul studiu longitudinal al dietei și COVID-19 și primul care arată că o dietă sănătoasă reduce șansele de a dezvolta boala.

S-a constatat că dietele cu scoruri de înaltă calitate conțin alimente pe bază de plante, cum ar fi fructe, legume și cereale integrale, precum și pește gras, alimente mai puțin procesate și carbohidrați rafinați. Un scor scăzut al calității dietei este asociat cu diete bogate în alimente ultra procesate și cantități mici de alimente pe bază de plante.

Cercetătorii au descoperit că persoanele care au consumat o dietă de cea mai înaltă calitate au fost cu aproximativ 10% mai puțin expuse la a dezvolta COVID-19, decât cele cu dieta cea mai puțin hrănitoare și cu 40% mai puțin probabil să se îmbolnăvească grav dacă au dezvoltat COVID-19.

Pe baza acestor rezultate, cercetătorii estimează că aproape un sfert din cazurile de COVID-19 ar fi putut fi prevenite dacă aceste diferențe în calitatea dietei și statutul socio-economic nu ar fi existat. Acest lucru subliniază în continuare că accesul îmbunătățit la alimente nutritive și mai sănătoase ar putea fi substanțial pentru îmbunătățirea sănătății publice, în special în rândul membrilor defavorizați ai comunității.

Credit foto: CC0 Public Domain

Citește și: Ardeiul gras, beneficii pentru sănătate

One thought on “Dietele bogate în plante reduc riscul de a dezvolta COVID-19

Comments are closed.