Diastaza abdominală, cauze, efecte și măsuri de prevenție
Autor: Alexandra Pavăl, fizioterapeut Kineto Family
Diastaza abdominală constă în separarea parțială/ completă a mușchilor drepți abdominali și apare în a doua jumătate a sarcinii deoarece uterul determină întinderea musculaturii.
Cum se evidențiază diastaza abdominală?
Din poziția întins pe spate, cu genunchii îndoiți și tălpile lipite de sol, o mână se poziționează la ceafă, iar degetele de la cealaltă mână se așează perpendicular pe abdomen, sub stern. Din această poziție se ridică ușor capul, ducând bărbia în piept, degetele de pe abdomen alunecă ușor spre bazin. Dacă pe acest traseu degetele întâlnesc un gol mai mare de 2 cm, înseamnă că se confirmă diagnosticul de diastază abdominală.
Citește și: 3 remedii cu turmeric împotriva artritei reumatoide
Evoluția diastazei abdominale și ce riscuri presupune
Dacă nu se intervine în rezolvarea problemei trebuie să știți că evoluția este foarte rar una favorabilă. Reducerea integrității și funcționalității peretelui abdominal poate duce la:
- instabilitate pelvină (a bazinului)
- dureri lombare
- postură defectuoasă
- incontinență urinară
- tulburări de tranzit
- balonare
- durere în timpul actului sexual
Kinetoterapia joacă un rol extrem de important în tratarea diastazei. Exercițiile clasice pentru tonicizarea abdomenului sunt contraindicate, acestea putând agrava îndepărtarea musculară. Exerciții special adaptate acestei afecțiuni, combinate cu aplicări de Kinesio Taping pot trata cu succes diastaza muschilor drepți abdominali.
Perioada de recuperare poate dura între 3 luni și un an, în funcție de severitatea diastazei. Recuperarea este posibilă chiar dacă a trecut o perioadă mai mare de la naștere, doar că durata va fi mai mare.
Este important de știut că și după refacerea completa există o sensibilitate. Riscul recidivei este foarte mare, în situațiile în care se trece la exercițiile clasice de abdomen, sau sunt efectuate activități sau sporturi (tenis, golf) ce cresc presiunea intraabdominală.
Cum prevenim diastaza abdominală?
- efectuarea, în timpul sarcinii, unui program de exerciții adaptat situației, cât și activitatea motrică de dinaintea sarcinii reduc în mod considerabil riscul de diastază abdominală.
- alimentația corectă, care nu produce dereglări de tranzit și balonare
- practicarea de înot.
Kineto Family
Suceava, Str. Mihai Viteazul, Nr. 26 / 0742 742 743