Cum să ajutăm copilul mic mofturos la mâncare
Autor: Lenke Iuhoş, psiholog
Copilul care des se opune la mâncăruri noi în favoarea a câtorva feluri de mâncare suferă adesea de sensibilitate la atingere şi miros. Imaginea vizuală a mâncării şi a mirosurilor se asociază cu o reacţie emoţională de aversiune faţă de alimente noi.
Copiii care refuză la prima vedere alimentul probabil au şi o hepersensibilitate vizuală, refuzând chiar să guşte mâncăruri care au o anumită culoare sau arată într-un anume fel. Acestea sunt probleme comune, des întâlnite la copii mici. Ar fi preferabil să reuşim să diminuăm sensibilitatea tactilă a gurii.
Extindem meniul cu texturi fine, precum piureul de legume, apoi mâncăruri cu texturi neuniforme, cum ar fi bucăţi de legume. În cazul în care observăm o aversiune faţă de mirosuri, putem îndulcii atmosfera cu lumânări parfumate de scorţişoară sau de fructe.
În al doilea rând e important, să introducem un orar regulat al meselor şi al gustărilor. Să respectăm orarul. Când se apropie ora mesei, e un bun prilej să vorbim despre senzaţia de foame.
După ce copilul mănâncă neapărat să spunem câteva idei despre senzaţia de saţietate. Apoi, e de preferat, să stabilim anumite reguli în timpul meselor. Câteva exemple bune sunt masa fără utilizarea tehnologiei, să nu îl lăsăm să mănânce în timp ce se pregătim masa. În cazul copiilor foarte mici, dacă vedem că nu mănâncă, îndepărtăm mâncarea după 10-15 minute.
Să ne asigurăm că mesele pentru copilul nostru sunt un prilej de adunare şi de apartenenţă la familie.
Citeşte şi: Apendicita acută la copii
One thought on “Cum să ajutăm copilul mic mofturos la mâncare”