Consumul de lapte și riscul de cancer de prostată (Studiu)
Bărbații cu un aport mai mare de lactate, în special lapte, se confruntă cu un risc semnificativ mai mare de cancer de prostată în comparație cu bărbații cu aport mai mic, potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea de Sănătate Loma Linda.
Studiul nu a găsit o astfel de asociere între riscul crescut de cancer de prostată și aportul de calciu non-lactate, sugerând că alte substanțe decât calciul joacă un rol în riscul pe care îl prezintă produsele lactate pentru cancerul de prostată.
„Descoperirile noastre adaugă o greutate importantă altor dovezi care asociază produsele lactate, mai degrabă decât calciul non-lactat, ca factor de risc modificabil pentru cancerul de prostată”, a spus Gary Fraser, MBChB, Ph.D., cercetătorul principal al studiului și profesor la Școala Universitară de Medicină și Școala de Sănătate Publică.
Rezultatele studiului arată că bărbații care consumau zilnic 1 ¾ cană de lapte s-au confruntat cu un risc cu 25% mai mare de cancer de prostată, comparativ cu bărbații care consumau doar 1/2 cană de lapte pe săptămână. De asemenea, bărbații care consumau aproximativ 430 de grame de lactate pe zi s-au confruntat cu o creștere și mai mare a riscului în comparație cu bărbații cu un aport zero de lactate în dieta lor.
Fraser a remarcat că rezultatele au avut variații minime atunci când se compară aportul de lapte integral cu grăsimi cu laptele redus sau fără grăsimi; nu au fost raportate asocieri importante cu brânza și iaurtul.
Studiul a evaluat aportul alimentar a peste 28.000 de bărbați nord-americani cu o gamă largă de expunere la lactate și calciu, toți aceștia fiind inițial lipsiți de cancer. Aporturile dietetice au fost estimate pe baza chestionarelor de frecvență a alimentelor (FFQ) și a retragerilor repetate de 24 de ore. Un chestionar de referință a inclus date demografice, antecedente familiale de cancer de prostată, activitate fizică, consum de alcool, screening pentru cancerul de prostată și IMC.
Cercetătorii au folosit apoi registrele privind starea cancerului pentru a urmări starea de cancer de prostată a participanților pentru un timp mediu de aproape opt ani. Până la sfârșitul perioadei de studiu, registrele de cancer de stat au raportat 1.254 de cazuri noi de cancer de prostată în rândul participanților în timpul urmăririi.
Ca parte a analizei lor, Fraser a spus că el și coautorii au separat aportul de calciu non-lactat (din nuci, semințe, crucifere și alte legume verzi, leguminoase, fructe și cereale fortificate) de aportul de produse lactate. Ei au folosit un model statistic pentru a se concentra asupra aportului de produse lactate, indiferent de alți factori, cum ar fi aportul de calciu non-lactat, antecedentele familiale de cancer de prostată, rasă sau vârstă.
Fraser a spus că posibilele motive pentru aceste asocieri între cancerul de prostată și laptele ar putea fi conținutul de hormoni sexuali din acesta. Până la 75% dintre vacile de lapte care alăptează sunt însărcinate, iar cancerul de prostată este un cancer sensibil la hormoni.
Mai mult, rapoartele anterioare au asociat aportul de lactate și alte proteine animale cu niveluri mai ridicate în sânge ale unui hormon, factorul de creștere asemănător insulinei-1 (IGF-1), despre care se crede că promovează anumite tipuri de cancer, inclusiv de prostată. (Foto: pixabay.com)
Sursa: American Journal of Clinical Nutrition
Te-ar putea interesa și: Cunoașteți sindromul ratonului?