Aparatul dentar

Aparatul dentar

Autor: Dr. Lupu Sebastian, Endodontiţie microscopică şi protetică

Aparatul dentar, când avem nevoie de el? Cât timp durează tratamentul? De la ce vârstă se poate aplica?

Ortodonția reprezintă o ramură a medicine dentare care presupune corectarea anomaliilor dentomaxilare. Riscul cel mai mare la care dantura este expusă atunci când se confruntă cu astfel de anomalii este apariţia cariilor dentare.

Cu cât dinții sunt mai strâmbi și mai înghesuiți, cu atât aceștia nu pot fi curățați corespunzător și depozitează resturi de alimente care pe viitor pot contribui la apariția leziunilor dentare.

Cum îmi pot da seama dacă am nevoie de un aparatul dentar?
Numai medicul specialist care efectuează tratamente de îndreptare a dinților (medic ortodont), poate identifica dacă este nevoie sau nu de aplicarea unui aparat dentar. Pentru a se ajunge la această concluzie este nevoie de realizarea unui plan de tratament ortodontic individual, la baza căruia se află diverse instrumente de diagnostic, printre care: anamneza medicală și dentară, examinarea clinică, mulajul danturii și radiografiile. De asemenea, acestei liste se adaugă și ședința foto prin intermediul căreia medicul specialist are posibilitatea de a prezenta și explica pacientului cu mai multă precizie situația sa clinică.

Când este necesar să se aplice aparatul dentar?

Este nevoie de parcurgerea unui tratament orthodontic atunci când dinții nu sunt aliniați în mod armonios: dinți care nu se află pe o linie dreaptă (poziționați pe mai multe nivele, mai sus sau mai jos); dinți poziționați transversal; dinți înghesuiți; dantură cu diastemă (strungăreață).

Tratamentul cu aparatul dentar poate fi o soluție și în situația în care ocluzia (mușcătura), nu este corespunzătoare.

La ce vârstă se poate purta aparatul dentar?

Nu există o limită de vârstă în rândul pacienților care au nevoie de tratamente ortodontice. Însă, prima consultație a unui copil se poate realize imediat după erupția dinților de lapte, iar la adulți, după erupția molarilor de minte.

Cât timp trebuie să parcurg tratamentul ortodontic?

Durata tratamentului orthodontic diferă de la un pacient la altul, deoarece nici un caz clinic nu seamănă cu celălalt, fiecare având grade de dificultate distincte. Însă, un tratament ortodontic, în medie, poate dura de la 6 luni și până la 2 ani. În eventualitatea în care un astfel de tratament durează mai mult de 3 ani, atunci este nevoie de mai multe investigații, considerându-se un caz clinic dificil și complex.

Purtarea aparatului dentar reprezintă mai mult decât o modă adoptată de adolescenții zilelor noastre, acesta este un tratament dentar important care contribuie la îmbunătățirea aspectului estetic al danturii și poate preveni apariția unor leziuni dentare foarte grave.

www.passionateclinic.ro

Citeşte şi: Terapia McKenzie

One thought on “Aparatul dentar

Comments are closed.