Probioticele, cum ne facem „plinul”?

Probioticele, cum ne facem „plinul”?

Probioticele sunt microorganisme vii care joacă un rol cheie în multe funcții ale corpului nostru. Se găsesc în farmacii sub formă de suplimente alimentare, dar sunt prezente și în mod natural în farfuriile noastre. Unde le găsești? Când să suplimentezi?

Probioticele sunt microorganisme vii care, atunci când sunt ingerate în cantități suficiente, au efecte pozitive asupra sănătății. Acestea sunt în principal bacterii, dar și drojdii, care îmbogățesc populațiile de bacterii și drojdii deja prezente în intestine.

Există sute, chiar mii de tulpini diferite clasificate pe familii (Bifidobacterium, Lactobacillus, Streptococcusetc etc.). Unele sunt prezente în mod natural în alimentele fermentate (iaurturi, chefir, varză murată etc.), altele pot fi absorbite sub formă de suplimente alimentare pentru a îmbunătăți compoziția florei noastre intestinale (microbiota).

Care este diferența dintre probiotice și prebiotice?

Prebioticele nu sunt organisme vii, ci substanțe alimentare cu care se hrănește microbiota intestinală. Acestea sunt în principal fibre – fructooligozaharide, galactooligozaharide și inulină – care, nedigerate, pătrund intestinele intacte. Prin urmare, consumul lor contribuie și la sănătatea microbiotei intestinale.

La ce se folosesc probioticele?

Acțiunea lor asupra corpului este multiplă. Acestea exercită un efect antiinflamator, producând substanțe numite metaboliți care ar putea juca un rol favorabil asupra digestiei, echilibrului ponderal, metabolismului …

Aceștia acționează asupra producției de mucus protector și previn intoleranțele alimentare. De asemenea, au efecte pozitive demonstrate în laborator și la șoareci asupra oboselii, tulburărilor digestive, depresiei, tulburărilor metabolice (diabet, obezitate etc.).

Ce alimente sunt bogate în probiotice?

Multe alimente vă permit să acumulați probiotice:

  • iaurturi;
  • lapte fermentat;
  • brânzeturi tari sau moi fermentate
  • varza murată;
  • chefir;
  • pâine cu maia;
  • miso și sos de soia;
  • murături;
  • anghinare;
  • banane;
  • usturoi, ceapă.

Cum să vă acoperiți nevoile zilnice?

Este suficient să consumați în fiecare zi o porție de brânză și/sau un iaurt sau lactate fermentate și, ocazional, produse care au suferit fermentație.

Probiotice: când să luați suplimente alimentare?

„Sunt utile în caz de probleme cronice (diabet, sindrom de colon iritabil …), ocazionale (oboseală, diaree …) sau după tratament cu antibiotice, persistente în ciuda unei diete echilibrate”, indică profesorul Gabriel Perlemuter, hepato-gastroenterolog și nutriționist.

Cum să le alegi probioticele?

Cel mai bine este să solicitați sfatul unui profesionist din domeniul sănătății. Apoi, trebuie să optați pentru un produs care conține o cantitate mare de bacterii (40 sau 80 miliarde). În cele din urmă, trebuie să încercați să observați: „Dacă nu există rezultate după o lună, ne schimbăm”.

Cât durează tratamentul?

Dacă tulburarea este temporară, poate fi suficientă o lună. Dacă este cronic, tratamentul trebuie să fie permanent, probioticele trecând doar prin tractul digestiv, iar efectul acestora să rămână tranzitoriu. „În acest caz, luăm tratamentul timp de 1 lună, așteptăm 15 zile, începem din nou și așa mai departe”, sfătuiește hepato-gastroenterologul.

Sursa: santemagazine.fr

Citește și: Tiubajul vezicii biliare

One thought on “Probioticele, cum ne facem „plinul”?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *