Listerioza, simptome și sfaturi

Listerioza, simptome și sfaturi

Listerioza este o boală bacteriană cauzată de bacteria Listeria monocytogenes. Această bacterie este rezistentă și foarte răspândită, deoarece se dezvoltă natural în soluri, în apă și în plante.

Listeria monocytogenes pătrunde în organism pe cale orală (prin alimentele contaminate, în marea majoritate a cazurilor), ajunge în tractul digestiv, trece bariera digestivă și apoi ajunge în fluxul sanguine. Dacă bacteriile sunt suficient de numeroase, ele sunt atunci responsabile de o septicemie, adică o infecție generalizată a sângelui.

Simptome: care sunt semnele listeriozei?

La o persoană sănătoasă, infecția bacteriană cu Listeria monocytogenes trece de obicei neobservată, deoarece agentul patogen este distrus rapid de sistemul imunitar, deci nu există simptome.

Pe de altă parte, la o persoană în vârstă și / sau imunodeprimată (adică: care suferă de o boală cronică, cum ar fi diabetul zaharat, ciroză sau obezitate sau care suferă de cancer sau se află sub tratament imunosupresiv), bacteriile se înmulțesc în fluxul sanguin și putem observa:

 • Distres respirator: respirație neregulată și zgomotoasă, ritm cardiac accelerat, dureri de cap severe, buze albastre și extremități (degete, degetele de la picioare), disconfort.
 • Simptome neurologice care reflectă meningoencefalita: tulburări de comportament, fotofobie (disconfort semnificativ la lumină), rigiditate a gâtului.
 • Șoc septic: confuzie, agitație, febră mare (peste 38 ° C), erupție pe piele.

Incubație: care este timpul de incubație pentru Listeria?

Timpul de incubație al bacteriei Listeria monocytogenes (adică: timpul dintre contaminare și apariția primelor simptome ale bolii) este destul de variabil: este în general între câteva zile și două luni (7-8 săptămâni).

Trebuie remarcat faptul că, în cele mai severe cazuri (forme septicaemice și neurologice), primele simptome ale listeriozei pot apărea foarte repede, în câteva zile.

Care sunt riscurile listeriozei la femeile gravide?

În timpul sarcinii, infecția bacteriană cu Listeria monocytogenes poate avea consecințe grave asupra sănătății și dezvoltării copilului nenăscut. Bacteria traversează bariera placentară și poate fi responsabilă de moartea in uter sau avortul spontan.

Dacă boala este în general inofensivă pentru mamă, copilul se poate naște prematur și poate prezenta o infecție severă la naștere, combinând sepsis, infecție pulmonară, leziuni neurologice neurologice și / sau leziuni ale pielii.

Diagnostic: cum este diagnosticată listerioza?

Diagnosticul listeriozei constă într-un test de sânge (serologie) apoi o hemocultură. Sângele este „cultivat” în laborator pentru a demonstra prezența bacteriei. Boala poate fi confirmată și după analiza microbiologică a placentei, a lichidului cefalorahidian, a lichidului ascitic, a puncției articulare sau a probelor perinatale.

Tratament: cum se tratează listerioza?

Vestea bună este că listerioza nu este o bacterie rezistentă la antibiotice. Tratamentul bolii se bazează pe administrarea de antibiotice (ampicilină și / sau gentamicină).

În mod surprinzător, tratamentul infecției cu Listeria monocytogenes este mai eficient atunci când este administrat devreme – inclusiv la femeile gravide, pentru a limita impactul asupra fătului.

Dieta: ce alimente trebuie evitate în timpul sarcinii?

Cel mai bun tratament pentru listerioză este prevenirea. Persoanele fragile (vârstnice sau imunodeprimate), precum și femeile însărcinate ar trebui să evite alimentele crude, mai ales nespălate.  Iată lista alimentelor de evitat:

 • Mezeluri gelatate, pateuri
 • Brânzeturi din lapte crud, brânzeturi moi
 • Pește afumat: somon, păstrăv
 • Pește crud: sushi, sashimi
 • Surimi,
 • Tarama,
 • Carne crudă, șuncă crudă
 • Crustacee crude: stridii
 • Semințe germinate crude.

Avertizare ! Listeria monocytogenes nu modifică gustul alimentelor, deci nu este posibil să se diferențieze un aliment contaminat de un aliment care nu este contaminat de gust sau miros.

Bacteria Listeria monocytogenes este distrusă după 30 de minute de gătit la 60 ° C.

Prevenire: cum să vă protejați și să evitați listerioza?

Pentru a preveni listerioza, unele reflexe bune (inspirate de bunul simț!) Sunt esențiale, în special în bucătărie:

 • Spălați bine fructele și legumele înainte de consum.
 • Curățați regulat frigiderul cu apă cu săpun, ideal o dată pe lună.
 • Verificați periodic temperatura frigiderului: „ar trebui să fie în jur de 4 ° C pentru a limita proliferarea bacteriilor, inclusiv Listeria monocytogenes.
 • Respectați datele de expirare ale alimentelor.
 • Spălați-vă mâinile în mod regulat și curățați ustensilele de bucătărie.

Sursa: topsante.com

Citește și: Probioticele, cum ne facem „plinul”?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *