Ardeiul gras, beneficii pentru sănătate

Ardeiul gras, beneficii pentru sănătate

Ardeiul gras se numără printre legumele cu cele mai bune fibre (2 g / 100 g), care stimulează eficient tranzitul intestinal și îl fac un aliat valoros. Să descoperim și alte motive pentru care e bine să-l consumăm regulat.

Ardeiul gras – o încărcătură de vitamina C


Conținutul acestei vitamine crește în timpul coacerii ardeilor și este aproape de două ori mai mare în ardeii roșii decât în ​​ardeii verzi, care nu sunt pe deplin copți. Vitamina C are proprietăți antioxidante. Consumul a aproximativ 80 mg de vitamina C sub formă de supă de legume (500 ml, conținând roșii, ardei și castraveți) timp de 14 zile a crescut nivelul de vitamina C din sânge în medie cu 24%. Un astfel de aport de vitamina C corespunde la aproximativ 125ml de piper verde sau 70ml de piper roșu sau galben.

Aceste rezultate au arătat că o creștere a nivelului de vitamina C din sânge (și potențial al altor compuși activi) a contribuit la scăderea oxidării și inflamației în organism, efect protector împotriva apariției anumitor boli degenerative asociate cu îmbătrânirea.

Prevenirea cancerului


Ardeiul conține substanțe eficiente împotriva dezvoltării tumorilor. Ardeiul conține substanțe numite capsiate care sunt chimic foarte asemănătoare cu capsinoizii din ardeii iuți. Acestea sunt capabile să inducă apoptoza, adică moartea celulelor tumorale. Capsinoidele funcționează de obicei prin receptori numiți VR1. Acestea provoacă apoptoză provocând dezintegrarea mitocondriilor, un organet de care celula are absolut nevoie pentru energie.


Cercetătorii de la Universitatea din Cordoba au pus la îndoială dacă capsiatele din ardei au aceleași efecte anticanceroase ca capsinoizii din ardei. Au testat aceste molecule pe șoareci cu cancer de piele. Rezultate: capsiatele și chiar mai mulți dintre analogii lor sintetici au, ca și capsinoizii, un potențial preventiv excelent împotriva dezvoltării tumorilor canceroase.

S-a demonstrat că extractele de ardei inhibă formarea sau acțiunea anumitor compuși cancerigeni (cum ar fi nitrozaminele) in vitro. În plus, un alt studiu a arătat că consumul de ardei și alte legume poate reduce riscul apariției unei tumori cerebrale (care poate fi cauzată de nitrozamine).

Încetiniți multiplicarea celulelor cancerului de colon

În ianuarie 2007, o echipă de cercetători coreeni a testat efectul luteolinei asupra liniei celulare a cancerului de colon uman. Rezultatele lor arată că această substanță blochează procesul de multiplicare celulară și determină moartea celulelor canceroase. Cum? Prin modularea activității anumitor enzime și sinteza anumitor proteine ​​implicate în reglarea ciclului celular și în apoptoză.

Stimulează învățarea

Utilizând stimuli meniți să inhibe comportamentele înnăscute sau dobândite, cercetătorii taiwanezi au demonstrat la șobolani efectul benefic al luteolinei asupra învățării. Se crede că acest compus fenolic găsit în ardei poate bloca efectul perturbator al anumitor molecule (neurotoxine, antagoniști etc.) asupra proceselor de memorare. Se crede că luteolina funcționează activând anumite circuite neuronale implicate în învățare.

Ardeiul gras roșu pentru mai multă vitamina C

Ardeii sunt bogati în compusi antioxidanti. Pentru a afla cum evoluează aceste molecule odată culese legumele, cercetători spanioli au măsurat evoluția conținutului de vitamina C și a anumitor enzime antioxidante, cum ar fi catalaza și super-oxidul dismutază (SOD), în ardei roșu și ardei verzi depozitați timp de 7 până la 19 zile la 20 ° C. Rezultatele arată că ardeiul gras roșu are o capacitate antioxidantă totală mai mare decât ardeiul gras verde și că stocarea crește nivelul de vitamina C al acestor două legume.

Ardei verzi pentru compușii lor fenolici

Compușii fenolici sunt substanțe antioxidante care se găsesc în fructe și legume. Flavonoidele (în principal quercetina), precum și derivații acidului hidroxicinamic sunt prezenți în ardeiul gras. Conținutul de flavonoizi scade treptat pe măsură ce ardeiul se coace. Mai mult, este de cinci până la opt ori mai mare la ardeii verzi (culeși înainte de maturitate) decât la ardeii roșii. Compușii fenolici sunt localizați în principal în coaja ardeiului.

Ardeiul gras ajută tranzitul

Ardeiul gras se numără printre plantele cu cele mai bune fibre (2 g / 100 g). Astfel, se stimulează eficient tranzitul intestinal și îl fac un aliat valoros în eliminare. Toate acestea pentru un aport foarte mic de energie: doar 21 kcal / 100 g. Densitatea ridicată a fibrelor și scăzută în calorii, poate crește conținutul de fibre din dietă, fără niciun risc de creștere excesivă a aportului de energie. Amintim că o porție de 50 g de ardei gras oferă doar 10 kcalorii și un vas de 200 g de ardei gras, 42 kcalorii (respectiv mai puțin de 0,5% și aproximativ 2% din energia totală a zilei.).
Sursa: lanutrition.fr

Citește și: Osteoartrita: tratament eficace pe bază de plasmă

One thought on “Ardeiul gras, beneficii pentru sănătate

Comments are closed.