Efectele secundare ale vitaminei C

Efectele secundare ale vitaminei C

Efectele secundare ale vitaminei C în organism pot apărea, deși într-o proporție minimă. Se știu mult mai multe despre efectele benefice ale acestei substanțe în organism, decât despre posibilele complicații pe care le poate aduce administrarea acesteia.

Funcțiile vitaminei C

Vitamina C are funcția esențială de a repara și a însoți creșterea țesuturilor, în special în piele și în sistemul osteoarticular. Nici efectele sale asupra vaselor de sânge nu sunt neglijabile.

Cele mai importante funcții ale vitaminei C sunt:

  • Formarea proteinelor care intervin în construcția pielii și a tendoanelor.
  • Crearea materialelor din țesuturile tendinoase și ligamentare.
  • Cicatricazarea: depinde, într-o oarecare măsură, de existența unor niveluri bune de vitamina C în organism, potrivit experților.
  • Ajutor la absorbția intestinală a fierului.
  • Știința a arătat că vitamina C este un puternic antioxidant. Antioxidanții sunt substanțe care inhibă o parte din efectele pe care le au radicalii liberi asupra celulelor. Radicalii liberi se formează constant în timpul metabolismului corpului, în special în procesul de absorbție a nutrienților și a energiei din alimente. Pe măsură ce se acumulează radicalii liberi, leziunile celulare și îmbătrânirea țesuturilor cresc.

Se presupune că radicalii liberi sunt implicați în generarea unor tipuri de cancer, boli de inimă și osteoartrita. Posibilitatea ca vitamina C să blocheze parțial efectele dăunătoare ale acestui proces de îmbătrânire este o veste bună.

Surse de vitamina C

Efectele adverse ale vitaminei C ar apărea atunci când aportul este excesiv. Principalele surse ale acestei vitamine sunt fructele și legumele, într-o proporție mai mare citricele. Alte fructe cu o doză bună de vitamina C sunt: kiwi, ananas, zmeură, afine, căpșuni, pepene galben.

Dintre legume, cele verzi sunt cele mai bogate în această substanță. Putem menționa broccoli, conopida, spanacul și varza. De asemenea, ardeii și roșiile sunt surse bune.

Procesul de gătit aplicat alimentelor bogate în vitamina C îi poate modifica disponibilitatea. Atât gătitul, cât și expunerea la lumina soarelui sunt capabile să modifice cantitatea de vitamină pe care alimentele o oferă organismului.

Efectele secundare ale vitaminei C

Ajungem astfel, la efectele secundare ale vitaminei C. Ele apar atunci când se ingerează cantități mai mari de două mii de miligrame pe zi.

Primul efect advers care apare este gastro-intestinal. Dozele mari de vitamina C provoacă arsuri la stomac, arsuri la stomac și chiar diaree. Cantități mari de vitamina C nu sunt recomandate în timpul sarcinii, deoarece afectează copilul.

Un alt efect secundar al vitaminei C este formarea pietrelor la rinichi. Un studiu publicat în Clinical Nephrology a observat că, în exces, metabolismul îl transformă în oxalat, iar oxalatul încearcă să scape prin tractul urinar, acumulându-se în urină și producând calculi renali.

Când există o pre-existență a anumitor boli, organismul poate reacționa prost la supradozajul de vitamina C. Pacienții cu deficit de G6PD suferă hemoliză – distrugerea celulelor roșii din sânge – în contexte cu vitamine ridicate, în timp ce pacienții cu hemocromatoză se pot agrava.

Citește și: Smochinele, beneficii pentru sănătate

Efectele secundare ale vitaminei C prin interacțiuni

În afară de efectele adverse ale vitaminei C datorate aportului excesiv, trebuie să luăm în considerare interacțiunile substanței cu altele:

  • Chimioterapie: la pacienții cu cancer există o suspiciune științifică că vitamina C ar putea reduce efectul tratamentului.
  • Estrogeni: S-a demonstrat că vitamina C crește disponibilitatea sângelui de estrogeni, care ar interacționa cu contraceptivele orale, de exemplu, și cu terapiile de substituție hormonală pentru menopauză.
  • Aluminiu: există cazuri de pacienți cu rinichi care consumă medicamente cu aluminiu. Dacă consumați cantități mari de vitamina C în același timp, aluminiul poate crește efectele sale adverse.
  • Anticoagulante: warfarina, în principal, care este un anticoagulant, este redusă în capacitatea sa de a acționa în prezența unei vitamine C.

Efectele secundare cauzate de consumul de vitamina C sunt rare; cu toate acestea, poate apărea. În plus, în unele cazuri, această vitamină are interacțiuni semnificative cu alte substanțe.

Sursa: mejorconsalud.com / Foto: pixabay.com

One thought on “Efectele secundare ale vitaminei C

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *