Ivermectina reduce încărcătura virală (studiu COVID-19)

Ivermectina reduce încărcătura virală (studiu COVID-19)

Un studiu pilot sugerează că administrarea timpurie de ivermectină poate reduce încărcăturile virale și durata simptomelor la pacienții cu COVID-19 (forme uşoare). Acest lucru ar putea contribui la reducerea transmiterii virale.

Studiul face parte din proiectul SAINT și a fost condus de Clinica Universității din Navarra și Institutul de Sănătate Globală din Barcelona (ISGlobal).

Avem deja două vaccinuri COVID-19 aprobate în Uniunea Europeană, dar imunizarea a suficiente persoane din întreaga lume pentru a opri răspândirea virală va necesita cel puțin doi ani. Între timp, găsirea medicamentelor care pot trata sau preveni infecțiile rămâne o prioritate. „Multe eforturi se concentrează pe dezvoltarea tratamentelor pentru COVID-19, dar puține se adresează modului de reducere a transmiterii virale”, afirmă coordonatorul studiului Carlos Chaccour, cercetător la ISGlobal și medic la Clinica Universității din Navarra.

În acest studiu-pilot efectuat cu pacienți din clinică și din facilitățile Universității din Navarra, Chaccour și echipa sa au evaluat dacă doza maximă de ivermectină recomandată în Europa ar putea avea un impact asupra transmiterii virale atunci când este administrată în primele zile de la debutul simptomului.

Citește și: Efectele secundare ale vitaminei C

Echipa de cercetare a administrat o doză unică de ivermectină sau placebo la 24 de pacienți cu infecție confirmată și simptome ușoare, în primele 72 de ore de la începerea primelor simptome. Tampoane nazale și probe de sânge au fost prelevate în momentul înscrierii și la una, două și / sau trei săptămâni după tratament.

La șapte zile după tratamente, nu s-a observat nicio diferență în procentul de pacienți PCR-pozitivi (100% dintre pacienți au fost pozitivi în ambele grupuri). Cu toate acestea, încărcătura virală medie în grupul tratat cu ivermectină a fost mai mică (de aproximativ 3x mai mică la patru zile și până la 18x mai mică la șapte zile după tratament).

Pacienții tratați au prezentat, de asemenea, o durată redusă a anumitor simptome (de 50% pentru pierderea mirosului și a gustului și de 30% pentru tuse). Toți pacienții au dezvoltat IgG specific virusului, dar, din nou, nivelul mediu de anticorpi din grupul tratat a fost mai mic decât în ​​grupul tratat cu placebo. „Acest lucru ar putea fi rezultatul unei sarcini virale mai mici la acești pacienți”, explică Chaccour.

Faptul că nu a existat niciun efect asupra duratei simptomelor sau factorilor de decizie asociați cu inflamația sugerează că ivermectina poate acționa prin mecanisme care nu implică un posibil efect antiinflamator. Autorii cred că ar putea interfera cu intrarea virală în celule, după cum sugerează un alt studiu efectuat la hamsteri la Institutul Pasteur.

„Descoperirile noastre sunt în concordanță cu cele din testele recente efectuate în Bangladesh și Argentina”, spune Chaccour. „Deși studiul nostru este mic și este prea devreme pentru a trage concluzii, tendințele observate în sarcinile virale, durata simptomelor și nivelurile de anticorpi sunt încurajatoare și justifică explorarea ulterioară în studiile clinice mai mari, cu o diversitate mai mare de pacienți”, adaugă el.

Constatările studiului pilot au fost publicate în EClinicalMedicine, un jurnal clinic publicat de The Lancet.

Sursa: medicalxpress.com

One thought on “Ivermectina reduce încărcătura virală (studiu COVID-19)

Comments are closed.