Bandajarea neuromusculară – întrebări şi răspunsuri

Bandajarea neuromusculară – întrebări şi răspunsuri

Autor: Fizioterapeut Polina Stan, WorkTape Medical Botoşani

Bandajarea neuromusculară devine o tehnică tot mai populară, fapt pentru care am decis să vă prezentăm o serie de întrebări frecvente pe care le-am primit de la pacienţii noştri, cu răspunsuri explicate şi argumentate.

Ce sunt aceşti plasturi?

Este necesar să menţionăm deosebiri dintre benzile kinesiologice şi plasturi:

– benzile kinesiologice se întind până la 140 % – valoare comparabilă cu cea a elasticităţii pielii. Greutatea şi grosimea benzii sunt similare cu cele ale pielii, ceea ce îi permite să devină o „A DOUA PIELE”.

– sunt compuse 100% din bumbac şi au un strat adeziv hipoalergenic, prin  care pielea poate să respire.

Proprietăţile enumerate  îi permit benzii să nu limiteze amplitudinea mişcărilor unei articulaţii, nici perimetrul unui segment atunci când un grup muscular se contractă.

– nu se aplică pe leziuni, răni, cicatrici neconsolidate pentru că nu sunt sterile!!!

Aşadar, bandajarea neuromusculară presupune utilizarea unor benzi elastice care se aplică direct pe piele, optimizând procesele de recuperare ale organismului.

De ce şi cum ajută bandajarea neuromusculară?

În continuare, vom enumera  care sunt efectele pe care le urmărim, în funcţie de modul prin care aplicăm benzile:

1. Scăderea durerii;

2. Îmbunătăţirea funcţiei musculare prin reglarea tonusului muscular (tonifiere sau relaxare musculară);

3. Susţinerea funcţiei articulare prin:

– stimulare neuromusculară proprioceptivă;

– influenţarea poziţiei articulaţiei;

– influenţarea direcţiei mişcării;

– creşterea stabilităţii;

4. Scăderea congestiei circulaţiei sangvine şi drenajului limfatic;

5. Influenţarea neuroreceptorilor.

Acum, probabil, intimidaţi de toţi aceşti termeni pe care nu-i cunoaşteţi, vă întrebaţi dacă nu era mai bine să vă uitaţi la episodul nou de iumor în loc să citiţi acest articol. Ei bine, nu este neapărat să-i cunoaşteţi, iar noi o să încercăm să vă explicăm mai simplu cum poate să vă scadă durerea  o „simplă bandă”.

Să ne reamintim ce se întâmplă, de exemplu, după ce ne-am lovit. Ţesutul reacţionează, inflamându-se. Asta înseamnă că zona respectivă se va umfla mai mult sau mai puţin (edem), va fi caldă sau fierbinte şi va durea, împiedicând efectuarea unei mişcări normale. Doare, pentru că lichidul care a provocat edemul apasă asupra receptorilor durerii localizaţi în muşchi, piele. Aplicând banda, acţionăm în câteva moduri: prin activarea efectului de poartă şi mecanic.

În acest moment intervine acţiunea benzii: tegumentul afectat trebuie să fie întins maxim posibil, apoi banda se aplică pe piele. Atunci când ţesutul întins revine în poziţia lui obişnuită, elasticitatea benzii ridică uşor pielea, creând curburi sau „valuri”, mârind astfel spaţiul unde se află edemul. Presiunea lichidului asupra receptorilor scade, respectiv, direct proporţional va scădea şi durerea. Bineînţeles că astfel de procese sunt mult mai complexe, intervine şi rolul circulaţiei sangvine şi limfatice, despre care vom discuta în alt articol.

Bandajarea neuromusculară se aplică şi la copii?

Nu există contraindicaţii în ceea ce priveşte aplicarea benzilor în pediatrie, dimpotrivă, există numeroase afecţiuni pediatrice în care sunt indicate bandajările: platfus, picior equin, genu varum/valgum, etc.

Efectul apare în funcţie de culoare?

Culoarea benzii nu influenţează efectul terapeutic; el depinde doar de tehnica prin care aplicăm. Există numeroase culori şi printuri pe care le puteţi alege în funcţie de dispoziţie sau asortându-le cu vestimentaţia.

Au ceva medicamentos în compoziţie?

Nu.  Benzile folosite la bandajarea neuromusculară acţionează doar în funcţie de tehnica de aplicare. De exemplu, pentru relaxarea unui muşchi vom utiliza tehnica musculară, iar pentru creşterea stabilităţii unei articulaţii – tehnica  ligamentară, în cadrul căreia vom întinde mai tare banda.

De același autor: Durerea: de ce o simţim diferit şi cum putem să o diminuăm?

Ajută în toate afecţiunile?

Bandajarea neuromusculară nu este un panaceu. Ba mai mult, s-ar putea să nu fie întotdeauna  eficientă ca tehnică independentă. Doar în combinaţie cu alte terapii va avea efect maxim.  Există mulţi factori care influenţează eficienţa acestei terapii: particularitatea cazului – la diferite persoane aceeaşi patologie se va manifesta diferit, reacţia individuală a organismului, etc.

Pot să le pun singur acasă?

Răspunsul este da, dacă vreţi să pierdeţi nişte bani şi să nu obţineţi rezultate. Pentru o aplicare corectă şi eficientă este necesară  o bază de cunoştinţe teoretice şi practice în ceea ce priveşte anatomia şi fiziologia corpului uman, dar şi reguli de aplicare, indicaţii, contraindicaţii ale acestor tehnici. Din această cauză vă recomandăm să apelaţi întotdeuna la un specialist (şi nu doar în acest caz) care a efectuat cursuri acreditate, care vă va evalua şi va alege cea mai potrivită tehnică pentru dumneavoastră.

Cât timp trebuie să le port?

Puteţi să purtaţi benzile chiar şi 10 zile, până vor începe să se desprindă – moment în care eficienţa lor ar putea fi compromisă. Puteţi să le scoateţi mai devreme dacă aveţi nevoie, în cazul în care trebuie să mergeţi la proceduri sau la o investigaţie medicală, etc. De asemenea, dacă începe să vă deranjeze este important să  comunicaţi cu terapeutul dumneavoastră şi să le scoateţi aşa cum v-a recomandat.

Cât timp trebuie să nu fac duş?

Atât cât consideraţi de cuviinţă, dar totuşi recomandat este să faceţi minimum o dată pe zi. În ceea ce priveşte benzile, nu trebuie să vă faceţi griji, sunt rezistente la apă; puteţi să mergeţi chiar şi la bazin.

Din cauza că este o tehnică relativ nouă, au apărut numeroase dezbateri privind eficienţa acesteia. Există sute de studii care au ajuns la concluzia că bandajarea neuromusculară este eficientă: mulţi dintre pacienţii care ne-au trecut pragul pot confirma acest lucru. Este important să reiterăm că bandajarea  nu este terapia minune care se potriveşte oricui, însă atâta timp cât beneficiile depăşesc costurile şi sunt net superioare altor terapii (medicamentoase, în special), merită să fie utilizată.

www.worktape.ro

One thought on “Bandajarea neuromusculară – întrebări şi răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *