Polenul, beneficii şi proprietăţi
Polenul este alcătuit din apă, proteine vegetale și fibre. Dar mai presus de toate, polenul este o mină de substanțe nutritive: antioxidanți, vitamine, minerale, care furnizează energie incomparabilă.
Zburând din floare în floare, picioarele albinelor colectează polen (sămânță masculină de flori) care se vor lipi sub formă de bile de care vor scăpa atunci când se întorc în stup (10 până la 30 mg de polen pe călătorie). În zbor, aceste bile sunt îmbogățite cu enzime și germeni digestivi (lactobacili) eliberați de cultura albinelor.
Care este compoziția sa?
Polenul conține proteine de calitate, deoarece are în mare parte aminoacizi esențiali care pot fi furnizați numai prin alimente. Polenul este, de asemenea, o sursă de carbohidrați, lipide, fibre, vitamine (E pentru piele și mucoase, A, B și D) și minerale (calciu, potasiu, magneziu, fosfor …). În cele din urmă, conține fermenti lactici, flavonoizi și enzime.
Care sunt beneficiile sale?
Polenul este apreciat pentru acțiunile sale energizante și nutritive, legate în special de prezența aminoacizilor, mineralelor și vitaminelor. De asemenea, ajută organismul să lupte împotriva agresiunilor externe prin întărirea imunităţii (vitamine C, B, zinc, cupru) și ameliorează hiperplazia benignă de prostată (numită și hipertrofie benignă de prostată).
Polenul protejează și ficatul și este un aliat al intestinelor, în special polenul cistus, care ajută la reconstrucția microbiotei, la reglarea tranzitului și la combaterea colitei. Două studii publicate în 2001 și 2004 au arătat eficiența polenului în scăderea colesterolului LDL (colesterolul rău).
Cum să-ți alegi polenul?
Cel mai bine este să cunoașteți un apicultor unde puteți găsi polen proaspăt, care garantează o bună conservare a enzimelor și a fermentelor lactice. În caz contrar, optează pentru polen proaspăt congelat. Evitați prezentările sub formă de pulbere, cu excepția cazului în care aveți dificultăți de mestecat.
Pentru a păstra forma, nu există nimic ca un tratament al polenului proaspăt în toamnă și primăvară. Două lingurițe pe zi timp de o lună, de preferință dimineața pe stomacul gol sau amestecate într-un compot dacă vi se pare gustul prea puternic.
Care sunt contraindicațiile?
Este mai bine să evitați produsele apicole dacă sunteți alergic la polen (ierburi etc.), acarieni, animale, astm sau cu tendință atopică.
Aceeași recomandare pentru copiii sub 1 an din cauza riscului de botulism legat de posibila prezență a unei bacterii (Clostridium botulinum) împotriva căreia sistemul imunitar imatur al copilului mic nu se poate apăra.
Lăptișorul de matcă este complet contraindicat în timpul chimioterapiei datorită posibilelor sale interacțiuni cu moleculele utilizate în timpul acestui tratament.
Sursa: topsante.com
Citeşte şi: Oboseala, 5 super-alimente pentru a scăpa de ea
One thought on “Polenul, beneficii şi proprietăţi”