Ceaiul de mușețel: proprietăți și beneficii

Ceaiul de mușețel: proprietăți și beneficii

Ceaiul de mușețel este cunoscut pentru aplicațiile sale medicinale. Deși nu servește la vindecarea bolilor, poate fi un ajutor pentru calmarea anumitor simptome. Descoperiți beneficiile sale.

1. Ajută la ameliorarea durerilor menstruale

Compușii fenolici conținuți în ceaiul de mușețel au un efect antispastic care favorizează ameliorarea durerii menstruale. Într-un studiu publicat în Jurnalul iranian de obstetrică, ginecologie și infertilitate, femeile care au consumat acest ceai timp de o lună au reușit să reducă severitatea dismenoreei.

Pe de altă parte, deoarece a fost o băutură relaxantă, participanții au raportat, de asemenea, mai puțină anxietate asociată perioadei.

2. Ceaiul de mușețel sprijină sănătatea digestivă

Proprietățile digestive ale ceaiului de mușețel sunt cele mai cunoscute. De sute de ani, această băutură a fost pregătită pentru a calma afecțiunile gastro-intestinale, cum ar fi flatulența, indigestia, diareea, greața și vărsăturile.

În acest sens, dovezile sunt încă limitate; cu toate acestea, o revizuire sistematică în Electronic Physician Journal detaliază că aceste efecte sunt atribuite potențialului său antimicrobian, antiinflamator și relaxant.

3. Promovează o calitate mai bună a somnului

Nu există o plantă naturală care să poată combate singură tulburările de somn. În ciuda acestui fapt, unele plante precum mușețelul servesc drept aliat pentru a dormi mai bine. Datorită conținutului său de apigenină, un tip de antioxidant, stimulează receptorii creierului și scade insomnia.

În cercetările publicate în Journal of Advanced Nursing, femeile postpartum care au consumat ceai de mușețel timp de două săptămâni au raportat o calitate mai bună a somnului. La rândul lor, au prezentat mai puține simptome depresive asociate cu dificultăți de somn.

4. Reglează nivelul de glucoză din sânge

Îmbunătățirea obiceiurilor alimentare și a stilului de viață este esențială pentru a menține nivelul de glucoză din sânge sub control. Cu toate acestea, pentru cazurile de creștere specifică a glucozei este recomandată ingerarea lichidelor, cum ar fi ceaiul de mușețel. Pentru ce motiv?

Studiile sugerează că extractele de plante ajută la stimularea funcțiilor pancreasului, organul responsabil de producerea insulinei. Acesta din urmă este hormonul responsabil de reglarea nivelului de zahăr din organism.

5. Sprijină îngrijirea sănătății inimii

Antioxidanții din ceaiul de mușețel, în special flavonoizii, au un efect benefic asupra sănătății inimii. Desigur, acest lucru nu înseamnă că poate fi un substitut pentru tratamentul medical pentru afecțiuni cardiace. Pur și simplu, inclus în dieta obișnuită, ajută la reducerea riscului de boli.

Un mic studiu publicat în Journal of Endocrinological Investigation a constatat că pacienții diabetici care au consumat ceai de mușețel la mese au avut îmbunătățiri ale colesterolului total, trigliceridelor și nivelurilor de colesterol rău.

Citeşte şi: Un antiviral nazal a blocat transmiterea SARS-CoV-2!

Ce alte beneficii oferă ceaiul de mușețel?

  •     Sănătatea pielii: Aplicarea topică a ceaiului de mușețel a arătat efecte pozitive în calmarea simptomelor pielii, cum ar fi iritarea, roșeața și descuamarea. Există chiar și cei care îl folosesc pentru arsuri sau probleme precum eczeme.
  •     Răceală: Inhalarea aburilor degajaţi de ceaiul de mușețel fierbinte funcționează ca un adjuvant al congestiei nazale și a iritației cauzate de frig.
  •     Îngrijirea oaselor: dovezile privind consumul de ceai de mușețel și prevenirea bolilor osoase sunt încă mici. În ciuda acestui fapt, unele ipoteze sugerează că această băutură are efecte anti-estrogenice care ajută la prevenirea pierderii densității osoase.

Cine ar trebui să evite să bea ceai de mușețel?

Pentru majoritatea adulților sănătoși, consumul de ceai de mușețel este sigur și fără riscuri. Până în prezent nu există rapoarte de reacții adverse fatale sau toxice în urma ingerării acestei băuturi. Chiar și așa, nu este recomandat în următoarele cazuri: alergie la mușețel sau la plantele familiei margaretelor, alergie la polen, persoanele cu boli cronice de rinichi sau ficat, care ar trebui să consulte un medic, sugari și copii mici.

Sursa: mejorconsalud.com

2 thoughts on “Ceaiul de mușețel: proprietăți și beneficii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *