Embolizarea fibromului uterin

Embolizarea fibromului uterin

Autor: dr. Mihai Jr. Creţeanu, medic specialist radiolog

Ce reprezintă embolizarea fibromului uterin?

Leiomiomul uterin (fibromul uterin) este o tumoră non-canceroasă (benignă) ce se dezvoltă din stratul muscular al peretelui uterului. Localizarea, numărul și mărimea fibroamelor variază de la o femeie la alta. În general, este posibilă vizualizarea a 1-3 noduli cu dimensiuni ce variază între 10-150 mm.

Embolizarea fibromului uterin este o metodă modernă, minim invazivă și non-chirurgicală de terapie a fibroamelor uterine. Ea constă în blocarea vaselor de sânge ce alimentează fibroamele (arterele uterine) pentru a provoca devascularizarea și resorbţia nodulilor; ca urmare, uterul revine la dimensiuni normale, iar simptomatologia dispare.

Cine poate beneficia de embolizarea fibromului uterin?

Pentru orice metodă terapeutică, există o serie de indicaţii și contraindicaţii. În principiu, orice fibrom uterin, unic sau multiplu, indiferent de dimensiuni, poate fi tratat prin embolizare. Excepţie fac fibroamele subseroase pediculate. Prezenţa unei infecţii pelvine active sau alergia la iod sunt alte contraindicaţii.

Principalele beneficiare ale acestei metode terapeutice sunt:

•  femeile tinere cu fibromatoză uterină simptomatică și care doresc să aibă copii;

• femeile aflate în apropierea menopauzei, cu fibroame unice sau multiple simptomatice;

• indiferent de vârstă, pacientele care doresc un tratament conservator, minim invaziv, care nu necesită anestezie generală sau transfuzii sangvine.

Alegerea tratamentului adecvat pentru tratarea fibromului uterin trebuie să ţină seama în principal de dorinţele pacientei privind integritatea anatomică, riscurile operatorii imediate sau pe termen lung, posibilitatea de a mai avea copii, calitatea vieţii după tratament.

Cine efectuează intervenţia?

Embolizarea fibromului uterin este efectuată de către medicul radiolog specializat în tehnici de radiologie intervenţională, acesta fiind persoana cea mai familiarizată cu tehnica de cateterizare supraselectivă și embolizare arterială.

Embolizarea fibromului uterin. Este dureroasă?

Anestezia locală la locul de puncţie se face cu xilină, ceea ce induce o senzaţie de caldură locală care durează 10-20 de secunde. Toate manevrele de cateterizare sunt nedureroase, pacienta nu va simţi nimic. La injectarea de substanţă de contrast apare o senzaţie de căldură în abdomen care durează foarte puţin (5 secunde).

Embolizarea arterelor uterine este o manevră care poate deveni dureroasă, timp de câteva ore după intervenţie. Intensitatea durerii diferă însă mult de la o pacientă la alta, putând varia de la o ușoară jenă până la crampe abdominale destul de intense. În astfel de cazuri se administrează medicaţie analgezică. Pentru confortul pacientei, se pot administra substanţe analgezice de la începutul intervenţiei. Durerea post-embolizare este o manifestare normală, cu o durată de câteva ore, dar care poate fi combătută eficient prin medicaţie adecvată.

În general, durata unei embolizări variază între 30 min. – 1 oră.

Care este rezultatul acestei metode terapeutice?

În urma embolizării fibromului, sângerările uterine (principala acuză a pacientelor) încetează imediat. Ciclurile menstruale nu vor mai fi abundente și nu mai există sângerări între menstruaţii. Celelalte simptome (senzaţie de presiune în abdomen, urinatul frecvent) vor dispărea în timp odată cu scăderea în dimensiuni a nodulilor fibromatoși.

mihaicreteanu.ro

Citeşte şi: Mierea, care sunt beneficiile sale pentru pielea noastră?

One thought on “Embolizarea fibromului uterin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *