Fructele, tu ştii cum să le consumi corect?

Fructele, tu ştii cum să le consumi corect?

Autor: Mariana Chelariu, specialist în Nutriţie şi Dietetică

La pacienţii mei întâlnesc foarte des mitul că fructele trebuie consumate ca masă separată.

Această obişnuinţă este explicată prin aceea că digestia fructelor ar putea fi împiedicată sau încetinită sau balonează dacă sunt prezente și alte alimente în stomac sau că biodisponibilitatea substanţelor nutritive din fructe (vitamine, minerale, enzime) ar fi inadecvată în combinaţie cu alte alimente. Cu cât sunt mai trăsnite, cu atât devin mai virale și mai acceptate aceste explicații, însă ele nu au suport fiziologic.

  • Digestia fructelor care conţin glucoză, fructoză şi amidon nepreparat termic, datorită mediului puternic acid determinat de secreţia sucului gastric nu are loc în stomac.
  • Procesul de fermentaţie nu poate avea loc în stomac tot datorită mediului acid ce duce la împiedicarea dezvoltării bacteriilor implicate în acest proces.  Disconfortul abdominal caracterizat de balonare, flatuleță prezente la unele persoane după consumul de fructe în asociere cu alte grupe de alimente este generat de disbioza intestinală, adică modificarea echilibrului florei intestinale, ce poate fi generată de o serie de factori cum ar fi: stresul, consumul de antiinflamatoare, consumul de antibiotice, lipsa fibrelor din dietă, consumul inadecvat de apă. O altă cauză a balonarii poate fi însuşi consumul excesiv de fructe după o masă copioasă.
  • Biodisponibilitatea sau absorbţia principiilor nutritive din fructele consumate nu este impiedicată de prezenţa altor alimente, ci chiar îmbunătăţită, cum este cazul fierului care se absoarbe mult mai bine în prezența fructelor și vegetalelor bogate în vitamina C. În plus, corpul produce enzime digestive care permit digestia concomitentă a tuturor macronutrienţilor (proteine, lipide, glucide).

În concluzie, aportul fructelor în cadrul unei mese mixte care conține și proteine, acizi grași și fibre alimentare este benefic, pentru că tocmai aceste substanțe inhibă secreția hormonului de poftă de mâncare și stimulează secreţia hormonilor de sațietate, însă ţine de toleranţa individuala.

Mai important decât momentul cand consumăm fructele sau cu ce anume le asociem este să evităm consumul excesiv de fructe – fie prin consumul frecvent de sucuri de fructe, fie prin consumul de cantități mari de fructe la o singură masă.

Ghidurile de alimentaţie sănătoasă recomandă fructele. Consumaţi una sau doua porţii de fructe pe zi (o porţie având 200g) şi evitaţi sucul din fructe! (Foto: picjumbo.com)

www.marianachelariu.ro

Citeşte şi: Cum obţinem un abdomen plat?

One thought on “Fructele, tu ştii cum să le consumi corect?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *