Sprai nazal pentru blocarea Covid-19: 3 studii în curs

Sprai nazal pentru blocarea Covid-19: 3 studii în curs

După americani și francezi, australienii caută la rândul lor să dezvolte o alternativă la vaccinul împotriva Covid-19. Un sprai nazal care stimulează imunitatea a redus replicarea virusului la dihori cu 96%.

Virusul SARS-CoV-2 atacă în principal căile respiratorii, trecând prin nas, gură și plămâni. În cursa pentru vaccin, mai multe echipe de cercetători caută o alternativă, care să ia forma unui sprai nazal pentru a forma o barieră în calea coronavirusului și pentru a preveni dezvoltarea acestuia în căile respiratorii, anunţă topsante.fr.

Ultimul experiment prezintă rezultate preliminare interesante, potrivit studiului clinic publicat pe 28 septembrie de compania australiană ENA respiratorie. „Un nou tratament nazal dezvoltat pentru a consolida sistemul imunitar uman pentru a combate răcelile și gripa s-a dovedit a fi remarcabil de eficient în reducerea replicării virale a COVID-19”, explică compania de biotehnologie. Într-un studiu efectuat pe dihorii de Public Health Marea Britanie, acest produs eliberat prin sprai nazal pe calea nazală (denumit INNA-051) a redus replicarea virusului cu până la 96%.

„Am fost uimiți de eficacitatea tratamentului nostru”, a spus dr. Christophe Demaison, CEO al Ena Respiratory. Prin stimularea răspunsului imunitar natural al dihorilor cu tratamentul nostru, am văzut eradicarea rapidă a virusului. Sub rezerva unor studii de toxicitate de succes, compania ar putea lansa studii clinice pe oameni în termen de 4 luni.

CALEA NAZALĂ MAI EFICIENTĂ DECÂT INJECȚIA

Studiul francez. O echipă de cercetători CNRS condusă de profesorul Philippe Karoyan, de la Universitatea din Sorbona, ar fi putut găsi o nouă modalitate de a preveni această infecție a tractului respirator. Ei au dezvoltat într-adevăr o proteină care acționează ca o momeală, împiedicând Covid-19 să infecteze celulele pulmonare.

Până în prezent, testele cu acest sprai nazal au fost efectuate în laborator pe celule pulmonare, dar nu și pe pacienți. Studiul lor este validat, dar o cerere de brevet a fost deja depusă de un start-up. „Această descoperire inovatoare ar putea constitui o soluție terapeutică alternativă la vaccinare”, subliniază cercetătorii.

Studiul american. Cercetătorii de la Universitatea Washington din Saint-Louis lucrează, de asemenea, la dezvoltarea unui fel de vaccin nazal (sprai nazal), așa cum explică în revista Cell. În primele etape ale testării concludente, oamenii de știință au descoperit că șoarecii vaccinați pe calea nazală au prezentat un răspuns imun mai puternic și o protecție robustă împotriva coronavirusului.

Răspunsul imun indus a împiedicat boala să degenereze în pneumonie. Mai puțin grav, prin urmare, dar nu complet protejat.

Metoda constă în inserarea unui adenovirus făcut inofensiv și echipat cu o proteină utilizată de obicei de coronavirus pentru a „atașa” celulele corpului uman. Acest adenovirus este transmis oamenilor și creează imunitate împotriva SARS-Cov-2. În timp ce aceasta constituie o descoperire interesantă despre cea mai bună modalitate de administrare a produsului, studiul clinic trebuie să continue în continuare înainte ca acesta să fie validat pentru comercializarea vaccinului. (foto: pixabay.com)

Citeşte şi: Fructele, tu ştii cum să le consumi corect?

One thought on “Sprai nazal pentru blocarea Covid-19: 3 studii în curs

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *