Muzeului maestrului Ion Irimescu

Muzeului maestrului Ion Irimescu

Clădirea Muzeului de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni este un monument istoric realizat într-un stil arhitectural sobru, aparţinând, pentru început, familiei boierului Alecu Forăscu-Botez.

În timp, a devenit sediul administrativ al judeţului Suceava. Muzeul adăposteşte o colecţie impresionantă de portrete, compoziţii, proiecte de monument, în tehnică ronde-bosse sau în relief, reprezentând cea mai bogată colecţie de autor din ţară.

Sculpturile artistului sunt modelate în lut, gips, plastelină, cioplite în lemn ori în marmură sau turnate în bronz. Deopotrivă metafore şi simboluri cu înţelesuri profunde, operele lui Ion Irimescu se caracterizează prin forme armonioase, pline de sensibilitate, care surprind în plăsmuirea lor căte o fărâmă din ceea ce înseamnă trăirirea umană în toate aspectele ei. Respectul pentru tradiţie şi valorile perene se întrevăd în lucrări precum “Floarea”, “Cioban cu miel”, opera sa fiind, per ansamblu, o chintesenţă a sufletului românesc autentic, având elemente clasice, dar şi moderne, în virtutea unei stilizări rafinate, spiritualizate, în sens brâncuşian. Astfel de sculpturi-reper sunt “Harpa”, “Rugăciune”, “Amintiri”, “Portret de copil”, “Domniţa” şi altele.

Născut în 1903, când, aşa cum ar spune Victor Hugo, secolul avea trei ani, Ion Irimescu şi-a dedicate întreaga viaţă unui proiect monumental, întruchipat de opera sa grandioasă. Având şi formaţie de pedagog, în 1940 se dedică, aşadar, carierei de profesor la Academia de Belle Arte din Iaşi, iar mai târziu, în 1950, la Cluj, pentru ca, din 1966, să funcţioneze ca profesor de sculptură la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, din Bucureşti.

Din 1933, anul întoarcerii în România, Ion Irimescu participă la toate expoziţiile organizate, atât în ţară cât şi în străinătate. I se decernează, în principal, Premiul Fundaţiei Elena şi Anastase Simu Meritul Cultural în grad de Cavaler clasa I, Premiul Ministerului Culturii şi Artelor, Premiul de Stat clasa I, Maestru emerit al artei, Artist al Poporului, Ordinul Steaua României în grad de Mare Ofișer, Premiul pentru Excelenţă în Cultura Română.

În 1975 donează muzeului oraşului Fălticeni un mare număr de sculpturi şi desene, cu care se infiinţează, de fapt, Colecţia „Ion Irimescu”. Un fapt remarcabil este gestul sculptorului de a dona oraşului său natal – Fălticeni – o mare şi importantă parte a creaţiei sale, ctitorind muzeul de artă ce-i poartă numele, unic în România.

Muzeul deţine – pe lângă Colecţia de sculptură şi grafică Irimescu – şi o Galerie de artă cu lucrări semnate de personalităţi artistice cu prestigiu în arta plastică naţională, precum şi un spaţiu memorial în care artistul a locuit în ultimii ani din viaţă. În 2003, artistul asista la sărbătorirea centenarului său, iniţiată de Academia Română, al cărui menbru de onoare a şi fost, de altfel. Foto: ionirimescu.wordpress.com

Maria Luisa Ţuculeanu

manastirea-nicula Minunile de la Nicula

One thought on “Muzeului maestrului Ion Irimescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *