Terapia McKenzie

Terapia  McKenzie

Autor: Naphegyi Hunor – Kinetoterapeut Centrul Medical Nova Vita

Robin McKenzie (1931-2013), fizioterapeutul  din Noua Zelenda,  a fost inițiatorul unei metode care oferă o nouă  abordare privind diagnosticul și tratamentul suferințelor de origine mecanică ale coloanei vertebrale și ale articulațiilor periferice (articulații ale membrelor).

Metoda este cunoscută sub denumirea de metoda McKenzie de  diagnosticare și terapie mecanică (McKenzie methode of Mechanical Diagnostic and Therapy, MDT).

 Această metodă a fost dezvoltată și perfecționată pe durata  a 40 de ani și, în momentul de față, este în continuă devoltare atât pe latura educațională cât și pe partea de evaluare și terapie. Robin McKenzie, prin prisma acestei metode, căuta legătura dintre cauză și efect, mai concret legătura dintre mișcările și posturile din cadrul activităților zilnice (incluzând  cele de la locul de muncă și din timpul liber) și suferința pe care o acuză pacientul.

 Cu ajutorul metodologiei de diagnosticare specifice se pot recunoaște imediat acele categorii de pacienți care pot fi tratați cu succes prin metoda McKenzie. De asemenea poate fi exclusă acea categorie care nu se poate trata prin această abordare.

Cei din urmă sunt îndrumați spre alte specialități pentru a beneficia de tratamentul specific afecțiunii respective.

În urma diagnosticării mecanice, pacienții sunt incluși în diferite grupe după clasificarea Mc Kenzie (Derangement, Disfunction, Postural) și sunt învățați să practice câteva exerciții specifice (program individualizat de tratament) care trebuie executate acasă la intervale orare predefinite de terapeut.

Această terapie presupune participarea activă din partea pacientului, iar pacientul este educat cum să-și gestioneze propriul tratament (self treatment) cu scopul de a reduce suferința, a menține starea de sănătate și a preveni recidivele ce pot apărea ulterior. 

În urma numeroaselor studii făcute privind eficacitatea terapiei  s-a demonstrat faptul că aceasta oferă noi avantaje în domeniul diagnosticării și tratamentului de recuperare medicală:

  • nu este nevoie de participarea zilnică a pacientului la terapie în sala de recuperare
  • se scurtează mult timpul alocat terapiei până la vindecare dar și durata ședințelor de kinetoterapie
  • pacientul este educat privind profilaxia recidivelor și știe ce este de făcut dacă reapare suferința. În cazul în care, odată cu reapariția durerilor, acesta nu se poate autotrata pe baza cunoștințelor dobândite din cadrul ședințelor precedente va fi desigur nevoie să ia din nou legătura cu medicul curant și cu terapeutul).

Terapia McKenzie a ajuns să fie în acest fel foarte cunoscută  încă din anii 1970 în rândul medicilor și al fizioterapeuților la nivel mondial.

Terapia McKenzie este foarte eficientă în afecțiunile:

  • coloanei vertebrale lombare (dureri lombare locale sau radiante simetric sau asimetric spre regiunea fesieră sau în membrele inferioare, asociate cu  parestezii, tulburări de sensibilitate sau motorii)
  • dureri ale coloanei toracale locale sau radiante intercostal
  • dureri cervicale locale, radiante spre umeri sau braț unilateral sau bilateral, asociate cu semne de iritație radiculară.

Această terapie poate fi aplicată cu succes și în tratamentul suferințelor articulațiilor periferice ale membrelor inferioare si superioare de origine artrozică, postraumatică și în stări postoperatorii.

Foto: pexels.com

www.nova-vita.ro

Citeşte şi: Măcieşele, remedii şi beneficii

One thought on “Terapia McKenzie

Comments are closed.