Covid-19, prevenția și recuperarea funcției respiratorie

Covid-19, prevenția și recuperarea funcției respiratorie

Autor: Mihai Venedict, fiziokinetoterapeut, manager WorkTape Medical

Trăim momente dificile pentru o boală aparent fără tratament, numită Covid-19. Una dintre cele mai importante funcții care are de suferit în această afecțiune care se manifestă diferit de la persoană la persoană este cea respiratorie.

Prin experiența acumulată la unul din cele mai mari centre de recuperare cardiovasculară din România, vă pot oferi câteva recomandări practice pentru a preveni sau a recupera funcția respiratorie în cazul în care sunteți pozitiv sau ați trecut prin această afecțiune Covid-19.

Unii pacienți care s-au recuperat după infecția cu noul coronavirus au acum o capacitate pulmonară redusă cu 20-30 % și au probleme de respirație când fac efort, arată Autoritatea Spitalicească din Hong Kong, citată de South China Morning Post.

Spune-mi cum respiri ca să-ţi spun cum trăieşti.

Respirația este punctul de la care se pleacă în recuperarea cardiopulmonară și este elementul esențial pentru tot programul recuperator al pacienților Covid-19. Prin corectarea respirației, se asigură o ventilație corectă a permeabilității căilor respiratorii prin exerciții specifice pentru mobilizarea musculaturii respiratorii.

Învățarea și reeducarea respirației toracice și diafragmatice ajută pacienții Covid-19 să conștientizeze faptul că o respirație corectă le va oferi și o stare mentală mai limpede pe durata antrenamentelor de recuperare, dar și în viața de zi cu zi.

Plămânii se destind, în procesul respiraţiei, de aproximativ 670 de milioane de ori în timpul unei vieţi. Bătăile inimii sunt de aproximativ 2,21 miliarde de ori în timpul unei vieți. Plămânii cu inima acționează sinergic și noi putem să le antrenăm pentru a funcționa într-un mod cât mai optim. Un exercițiu simplu arată cam așa: amplasează-ți o mână pe stomac pentru a te asigura că respiri abdominal. Asta înseamnă că atunci când inspiri abdomenul ar trebui să se umfle, iar când expiri, acesta ar trebui să se retragă.

Pacienții care efectuează un program de recuperare cardiopulmonar la centrul WorkTape Medical primesc GRATUIT dispozitivul TRI-BALL pentru gimnastică respiratorie.

Pentru programări sunaţi la 0758.959.677 sau completaţi formularul online la: www.worktape.ro/programari

Pagina noastră de facebook se poate accesa la adresa: FB/WorkTapeMedical

Foto: pixabay.com

Citeşte şi: Gadgeturile şi sănătatea copiilor!

One thought on “Covid-19, prevenția și recuperarea funcției respiratorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *