Gadgeturile şi sănătatea copiilor!

Gadgeturile şi sănătatea copiilor!

Gadgeturile şi sănătatea copiilor este tema abordată de Chris Rowan, medic terapeut pediatru american, intr-unul dintre articolele publicate pe blogul său. Acesta atrage atenţia aspra pericolele la care se expun copiii care îşi petrec prea mult timp butonând pe telefoane sau pe tablete. 

“Fac apel la părinţi, profesori şi guverne să interzică copiilor sub 12 ani să folosească dispozitive electronice portabile”, scrie el, enumerând 10 motive.

Gadgeturile şi creşterea rapidă a creierului

Până la doi ani, creierul copilului îşi triplează dimensiunea, după care continuă să se dezvolte rapid pâna la vârsta de 21 de ani. Dezvoltarea creierului în acea perioadă de formare este determinată de stimulii din mediul înconjurător sau de lipsa lor. Stimularea provocată de supra-expunerea la tehnologie (telefoane, internet, tablete sau TV) este asociată cu deficit de atenţie, întârzieri cognitive, probleme de învăţare, impulsivitate crescută şi o abilitate mai mică de autocontrol.

Dezvoltare întârziată

Folosirea tehnologiei restricţionează mişcarea, lucru care poate duce la o dezvoltare întârziată, notează Chris Rowan. Unu din trei copii intră acum în sistemul educaţional cu astfel de probleme care le afectează rezultatele academice. Mişcarea îmbunătăţeşte atenţia şi abilitatea de a învăţa.

Obezitate epidemică

Televizorul şi jocurile video sunt legate de creşterea numărului de copii obezi. Copiii cărora li se permite să aibă un dispozitiv în dormitor sunt cu 30% mai expuşi riscului de a deveni obezi.

Privarea de somn

60% din părinţi nu îşi supraveghează copiii când aceştia folosesc diverse tehnologii şi 75% din copii au voie cu gadgeturi în dormitoare. 75% din copiii cu vârste între 9 şi 10 ani suferă de lipsa somnului, lucru care le influenţează negativ rezultatele de la şcoală.

Boli mintale

Folosirea în exces a tehnologiei este unul dintre factorii care provoacă depresie, anxietate, deficit de atenţie, autism, tulburare bipolară, psihoze sau alte comportamente problematice printre copii.

Agresivitate

Conţinutul media violent poate provoca agresivitate. Copiii mici sunt din ce în ce mai expuşi la violenţa fizică şi sexuală din media din zilele noastre.

Gadgeturile şi demenţa digitală

Conţinutul media de mare viteză poate contribui la deficitul de atenţie, la scăderea puterii de concentrare şi a capacităţii de memorare. Copiii care nu pot fi atenţi, nu pot învăţa.

Sursa: huffingtonpost.com/cris-rowan

Citeşte şi: Dependenţa de zahăr o afecţiune reală?

One thought on “Gadgeturile şi sănătatea copiilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *