Păpădia, „doctorul din grădină“
Autor: Prof. Univ. Doctor Honoris Causa Constantin Milică
Aceste rânduri pot constitui o pledoarie în susţinerea şi valorificarea doctorului din grădină, păpădia. Considerată o buruiană, călcată şi strivită cu pasul neglijenţei, păpădia este de o valoare imensă pentru sănătatea noastră.
Aria de răspâdire şi modul de recoltare al păpădiei!
Păpădia este foarte răspândită în flora spontană din emisfera nordică, dar şi în Bulgaria, România, ţările fostei Iugoslavia, Ungaria şi Polonia. Există şi culturi întinse în Germania şi Franţa, pentru consumul alimentar şi pentru scopuri medicinale. De reţinut este faptul că, în timpul celui de-al II-lea Război Mondial, nemţii au ocupat Polonia şi au sechestrat toate pajiştile naturale cu păpădie pentru a folosi latexul tulpinilor în vederea obţinerii cauciucului.
În scopuri alimentare şi medicale se recoltează toate organele plantei (frunze, tije, rădăcini). Cea mai indicată fiind recoltarea părţii aeriene (herba) împreună cu rădăcina.
Păpădia. Proprietăţile terapeutice
▪Funcţia principală, depurativă şi detoxifiantă a sângelui şi a ficatului, asigură un tonus general al organismului. La nivelul sângelui acţionează ca hipoglicemiant şi hipocolesterolemiant.
▪În afecţiunile digestive păpădia are proprietăţi coleretice şi colagoge (favorizând evacuarea bilei), astringente, hipoacidifiante, alcalinizante, laxative, stomahice, antiputride, de stimulare a secreţiei pancreatice, decongestive, antibiotice, mineralizante, aperitive şi tonic amare.
▪În funcţiile cardiace păpădia are efecte venotonice, antidiabetice, antiplachetare şi depurative sanguin.
▪La nivelul rinichilor păpădia are acţiuni diuretice şi dizolvante pentru calculii renali, tonifiante pentru piele.
Citeşte şi: Agrişele, fructele vitalităţii
Alte proprietăţi ale păpădiei, bine cunoscute în terapeutica medicală, sunt: antitumorale, antiinflamatoare, anticanceroase, antireumatice, sedative, tonifiant al pielii.
Rizomii de păpădie au proprietăţi puternic depurative. Aceştia eliminână toxinele de origine infecţioasă din ficat şi bilă, dar şi cele provenite din alimente poluate.
2 thoughts on “Păpădia, „doctorul din grădină“”