Traista ciobanului

Traista ciobanului

Traista ciobanului, o plantă foarte întâlnită în flora românească, are nenumărate întrebuinţări pentru sănătatea organismului. În rândurile următoare, vă prezentăm câteva dintre ele.

Infuzie traista ciobanului

Infuzie din o lingură de herba uscată de traista ciobanului la 200 ml de apă clocotită. Se infuzează 10 minute, se strecoară, se îndulceşte cu miere. Se beau 1-2 ceaiuri pe zi, cu 30 de minute înainte de mese, în cazul hemoragiilor nazale, stomacale şi intestinale.

Infuzie concentrată din 10 g de herba uscată la 200 ml de apă clocotită. Se infuzează 10 minute, se strecoară, se îndulceşte cu miere şi se beau 4-5 linguri pe zi. Recomandată în cazul hemoragiilor uterine şi dismenoree, cu 6-10 zile înainte de apariţia ciclului menstrual.

De asemenea, are proprietatea de a restabili presiunea sângelui atât la hipotensivi, cât şi la hipertensivi. Se aceea se recomandă o cura mai îndelungată în ateroscleroză.

Cum putem face un vin medicinal din traista ciobanului

▪ Punem 180 g de herba la 1 litru de vin alb. Lăsăm la macerat 10 zile, după care strecurăm. Se ia câte o lingură la intervale de o oră contra hemoragiilor uterine şi intestinale şi la durerile de stomac.

Macerat din amestec, în părţi egale, traista ciobanului, obligeană şi coada calului. Se pun 2 linguri de amestec în 200 ml de apă rece, se lasă să macereze 8 ore şi se strecoară. Peste materialul rămas în vas după strecurare se toarnă un pahar cu apă clocotită, se infuzează 10 minute, se strecoară şi se amestecă cele 2 lichide. Se beau câte 100 ml pe zi, pentru a combate diareea şi dizenteria.

Decoct din 4-5 g de planta uscată la 200 ml de apă rece. Se fierbe 5 minute, se lasă la infuzat 10 minute. Se strecoară şi se iau câte 3 linguri, de 3 ori pe zi. Indicat contra hemoragiilor (uterine, pulmonare şi stomacale), în litiaza renală şi ciclu menstrual cu sânge abundent.

Tinctura din 200 g de herba uscată la 500 ml de alcool de 40°; se pune într-o sticlă bine astupată şi se lasă la macerat 10 zile. Se foloseşte la masarea pielii, de 3-4 ori pe zi, în caz de atrofie musculară sau a membrelor.

Băi de şezut sau spălături cu decoct călduţ pentru hemoroizi care sângerează.

Citeşte şi: Leacuri din grădină: varza

Cataplasme

Punem un pumn de herba proaspată în apă fierbinte. Se pot aplica cataplasme calde, în tifon, pe sâni inflamaţi şi dureroşi la femei care alăptează.

Frunzele se pot consuma primavară în supe, salate, borşuri, piure sau ca umplutură la plăcinte (în amestec cu alte verdeţuri).

Sursa: herbalrom.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *