Vertebroplastia

Vertebroplastia

Injectarea de ciment osos – metodă de succes în tratamentul fracturilor osteoporotice și metastazelor coloanei vertebrale

Autor: Dr. Alexandru Nițulescu, medic specialist Chirurgie Spinală, Arcadia

Vertebroplastia este un tratament chirurgical minim-invaziv, ghidat imagistic, care este utilizat pentru a consolida o vertebră fragilizată în urma osteoporozei sau a unei leziuni osteolitice (cel mai frecvent metastază osoasă). O intervenție de vertebroplastie efectuată cu succes poate crește capacitățile funcționale ale pacientului, permițând restaurarea unui nivel de activitate anterior existenței fracturii și împiedicând progresia tasării fracturii vertebrale. Frecvent, vertebroplastia poate ameliora durerile coloanei.

Intervenția constă în injectarea prin intermediul unor trocare poziționate radiologic în corpul vertebral a unui polimer chimic (denumit generic ciment osos) într-o formă semivâscoasă, urmată de definitivarea polimerizării în interiorul corpului vertebral.

O scurtă spitalizare de 1-3 zile este necesară. După dezinfecția pielii, se reperează sub control radiologic vertebra care prezintă leziunea-țintă și se incizează pielea cu un bisturiu fin. Odată ajuns la nivelul corpului vertebral, chirurgul poate decide efectuarea unei biopsii osoase. Apoi urmează injectarea cimentului osos sub control radiologic. Definitivarea inițială a polimerizării cimentului și consolidarea au loc în corpul vertebral și durează în medie 5-9 minute, în funcție de tipul cimentului și temperatura ambiantă, însă finalizarea completă chimică a polimerizării are loc după aproximativ 8-12 ore de la finalizarea injectării în vertebră. Urmează apoi extragerea trocarelor și sutura inciziilor de aproximativ 4-6 mm uni sau bilateral.

În funcție de patologie și de numărul vertebrelor operate, pacientul se poate verticaliza la 12 ore după intervenție cu ajutorul echipei de kinetoterapie. Frecvent, se constată ameliorarea durerilor preoperatorii în prima zi după operație.

Cât de eficientă este vertebroplastia?

La pacienții la care se respectă indicațiile și tehnica vertebroplastiei este corectă, efectuată de un chirurg cu experiență, studiile arată că 80% dintre pacienți prezintă o ameliorare completă sau semnificativă a durerilor.

www.arcadiamedical.ro

Citeşte şi: Vertijul neurologic

One thought on “Vertebroplastia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *