Vitamine pentru iarnă
În contextul actual, asigurarea necesarului de vitamine pentru organism trebuie să devină o prioritate pentru toţi. Vă prezentăm câteva idei de unde ne putem “procura” vitaminele pentru o iarnă liniştită…
Varza conţine multă vitamina C care întăreşte sistemul imunitar şi ne fereşte de răceli, dar este şi o sursă importantă de betacaroten, care protejează vederea de afecţiunile apărute odată cu înaintarea în vârstă, inclusiv cataracta. Un studiu desfăşurat în China arată că un consum zilnic de legume crucifere (precum varza, broccoli, conopida, varza de Bruxelles) este asociat cu un risc mult mai mic de cancer la sân, datorită antocianilor din aceste legume.
Agrişele 1 agrişă=20 de portocale! 100 g de agrişe proaspete, reprezintă echivalentul a 470-680 mg de vitamina C, fiind cel mai puternic fruct antioxidant din lume. Concentraţia mare de vitamina C ajută la îndepărtarea radicalilor liberi, întăreşte sistemul osos, sistemul imunitar, curăţă vasele de sânge şi produce leucocite. Acest fruct conţine şi flavonoide, tanin şi minerale, ajutând astfel şi la eliminarea tusei, a durerilor de gât şi a altor probleme respiratorii, inclusiv astm şi bronşită.
Măceşul Multitudinea de substanţe bioactive antioxidante şi acţiunea de potenţare antivirală a interferonului fac ceaiul de măceş deosebit de eficace pentru dezvoltarea imunităţii. Asigură buna funcţionare a aparatului digestiv, a sistemului cardiovascular, protejează circulaţia coronariană şi circulaţia periferică, previne procesele de îmbătrânire precoce, fiind un excelent energizant şi o bună sursă de vitamine.
Gutuia O gutuie pe zi ne fereşte de inflamaţiile gâtului, iar seminţele măcinate au un efect calmant extraordinar în caz de tuse şi bronşită. 37% din doza zilnică recomandată de vitamina C este asigurată de 100 g de gutui. Cum un singur fruct poate ajunge şi la 800 de grame, rezultă că o gutuie pe zi acoperă tot necesarul de vitamina C.
Afinele sunt bogate în vitamina C care menţine un sistem imunitar echilibrat şi sănătos. De asemenea, afinele conţin, fier, calciu, mangan, zinc, fosfor, seleniu şi vitamine, precum vitamina A, E, K. 1 ceaşcă de afine vă pune la dispoziţie 4 grame de fibre atât de benefice, ceea ce înseamnă în primul rând un sistem digestiv sănătos.
Merişoare În compoziţia lor veţi regăsi acizi (citric, lactic), proteine, vitamine (A, B1, B2, B3, C, E), dar şi uleiuri şi săruri minerale. Consumul zilnic de “afine roşii” formează un zid de protecţie împotriva bacteriilor patogene, cum ar fi E.coli, Helicobacter pylori (responsabilă pentru ulcerul gastric), Streptococcus mutans (principala responsabilă pentru cariile dentare). Proantocianidele din merişoare acţionează împotriva diferitelor bacterii, evitând fixarea lor la mucoasa anumitor organe. Practic, ele ajută organismul să îşi menţină sănătatea, să lupte împotriva posibilelor infecţii şi să îşi susţină procesul de luptă împotriva radicalilor liberi.
Foto: picjumbo.com
Citeşte şi: Vinete umplute cu carne tocată
One thought on “Vitamine pentru iarnă”