VITAMINA C, mai importantă decât se crede!
Efecte adverse ?
Vitamina C este cea mai sigură substanță care poate fi folosită în scop medical! Nici un medicament inventat de om nu are același grad de siguranță. Excesul se elimină foarte ușor prin rinichi iar efectele adverse grave sunt extrem de rare: precauție trebuie sa aiba pacienții cu hemocromatoză sau alte boli care necesită transfuzii de sânge și cei cu deficiență ereditară de glucozo-6-fosfat dehidrogenază (G6DP). Atenție sporită trebuie sa aiba și persoanele cu diabet aflați sub tratament cu insulină, deoarece din cauza asemănării chimice dintre glucoză și Vitamina C glucometrele portabile pot da valori false ale glicemiei, ceea ce poate duce la ajustarea inadecvată a dozelor de insulina. Cu o buna hidratare se poate diminua și riscul pietrelor la rinichi.
Cum puteți calcula doza optimă? Testați singuri!
Din cauza faptului ca necesarul este foarte variabil de la individ la individ și de la o situație la alta, dozele optime pentru toți oamenii și pentru toate patologiile nu pot fi standardizate: ceea ce e prea puțin pentru cineva poate fi prea mult pentru altcineva sau chiar pentru aceeași persoană în alte condiții. Imposibilitatea standardizării ar putea fi un alt motiv (pe langa cel politico-economic) pentru care studiile cu Vitamina C sunt atât de greu de efectuat.
O buna metoda de măsurare individuală este să luați doze relativ mici în mai multe prize până la apariția unui ușor disconfort abdominal: crampe sau diaree, iar în zilele următoare luați o cantitate mai mică decât cea care a produs simptomele. Spre exemplu, o persoana în condiții normale, la ingestia a 1-2 grame poate avea intoleranta digestivă, iar aceeași persoană, atunci cand este foarte bolnavă poate lua 4, 6, 10 grame sau chiar și mai mult, fără sa apară intoleranța digestivă, semn că Vitamina C este absorbită în totalitate de organismul deficitar.
Concluzii finale
În general, medicii nu evaluează carențele alimentare, pentru că nu sunt educați și antrenați în acest sens, iar dacă ar trata și eventualele deficite nutriţionale, s-ar îmbunătăți semnificativ actul medical.
Spre deosebire de animale care își pot ajusta singure Vitamina C în funcție de nevoi și care astfel sunt mult mai rezistente în fața bolilor, cu toate că trăiesc în condiții insalubre, noi oamenii depindem doar de alimentație și trebuie să ne dezvoltăm abilitatea de a ști când și de câtă vitamina C avem nevoie.
Nici o boală nu are o singură cauză și nici un singur tratament nu poate rezolva toate problemele, iar încercarea de a găsi un panaceu universal este o utopie. Dar învățând să utilizăm înțelept lucrurile simple pe care le avem la îndemână, în dozele potrivite, în momentele potrivite, vom fi mult mai sănătoși.
dr.caesar.ami@gmail.com
facebook.com/dr.cezar.ami
facebook.com/cezar.amititeloaie
instagram.com/dr.caesar.ami/
Sursa foto: pixabay.com
2 thoughts on “VITAMINA C, mai importantă decât se crede!”