VITAMINA C, mai importantă decât se crede!

VITAMINA C, mai importantă decât se crede!

De ce puteți avea uneori deficit de Vitamina C, chiar dacă mâncați sănătos?

Toate situațiile de boală: inflamații, infecții, intoxicații, proceduri chirurgicale, traume sau arsuri, inclusiv stresul psihologic în contextul posturii de „pacient”, determină stres oxidativ major, creșterea rapidă a radicalilor liberi, epuizarea antioxidantilor (cum ar fi și Vitamina C) cu o viteza mai mare decat pot fi reciclați sau asimilați din alimentație.

Dacă animalele își pot crește de câteva ori producția de Vitamina C la nevoie, oamenii nu pot consuma de câteva ori mai multă hrană pentru a răspunde cerințelor crescute de antioxidanți în caz de boală și astfel apare un deficit cu atât mai mare cu cât boala este mai gravă iar depozitele inițiale mai scăzute.

Când este bine să luați suplimente și când nu?

Există o foarte mare variabilitate între oameni, de aceea necesarul trebuie individualizat pentru fiecare. Persoanele tinere, active, cu masă musculară și cu o circulație sanguină mai bună au o capacitate mai mare de reciclare a Vitaminei C existente în corp iar cele 5 porții de fructe și legume proaspete ar putea fi suficiente. Însă efortul fizic excesiv, fumatul, poluarea, radiațiile sau oricare situație patologică, cu cât este mai gravă, cu atât corpul consumă mai multă Vitamina C, iar aportul din alimentație nu mai este suficient și trebuie suplimentat.

Iată recomandările mele:

1. Nu luați suplimente în mod continuu pe termen lung! O alimentație bogată în fructe și legume proaspete alături de un stil de viață sănătos asigură un nivel normal de Vitamina C în corp. Factorii nocivi în doze mici sunt utili pentru că stimulează adaptarea organismului la mediu, iar consumul excesiv de Vitamina C și alți antioxidanți perturbă acest mecanism.

2. În situații ocazionale cum ar fi: stări de oboseală, stres psihic excepțional, atacuri de panică, efort fizic excesiv, surmenaj intelectual, abuz de alcool sau alte substanțe toxice, expunere la radiații, călătorii cu avionul, arsuri solare, diverse leziuni, traumatisme, viroze sau alte situații similare, recomand Vitamina C în doze de aproximativ 1-3-6 grame pe zi, (sau și mai mult în funcție de gravitate, până la atingerea pragului de intoleranță digestivă) în 4-6 prize, timp de câteva zile până la rezolvarea simptomelor, împreună cu o hidratare adecvată!

3. Fumătorii, cei care locuiesc în zone foarte poluate sau sunt expuși constant la radiații au nevoi crescute și ar putea lua în considerare suplimentarea cu Vitamina C pe termen lung în cicluri cu pauze: 200-400mg/zi în mai multe prize.

4. Pentru sportivi antrenamentul este un stimulent pentru creșterea musculară și de aceea, aceștia nu ar trebui să ia suplimente cu Vitamina C în urma sesiunilor normale de antrenament. O alimentație bogată în fructe și legume proaspete este suficientă. Însă, în caz de traumatisme, supraantrenament sau în urma competițiilor extenuante, suplimentarea cu Vitamina C este recomandată.

       5. Persoanele cu diabet și alte boli cronice: cardiovasculare, cancer etc. au în general deficit mare de vitamina C și ar putea beneficia de pe urma tratamentului injectabil sau suplimentării orale, ciclic cu pauze, dar acest aspect ar trebui discutat cu medicul curant. Pentru situații ocazionale sunt valabile recomandările de la punctul 2.

        6. În caz de internare în spital pentru diverse terapii sau proceduri chirurgicale, cereți medicului să vă efectueze pe lângă analizele obișnuite și un bilanț nutrițional și să asocieze la tratament și Vitamina C orală sau injectabilă cu titrarea nivelului plasmatic.

2 thoughts on “VITAMINA C, mai importantă decât se crede!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *