VITAMINA C, mai importantă decât se crede!

VITAMINA C, mai importantă decât se crede!

De ce zahărul este marele dușman pentru Vitamina C?

Vitamina C este unul dintre cei mai puternici antioxidanți ce neutralizează radicalii liberi, transformându-se în Vitamina C „uzată” care intră în interiorul celulelor pentru a fi reciclată și transformată înapoi în Vitamina C. Transportul în celule se face prin intermediul unor canale prin care intră și glucoza, cu care este în competiție, iar dacă glicemia este crescută, Vitamina C „uzată” va rămâne mai mult în plasmă, nu va mai fi reciclată și se va pierde prin urină. De aceea, diabeticii sau persoanele care consumă mult zahăr au un nivel intracelular de Vitamina C redus și sunt mai vulnerabili în fața bolilor. 

De ce este atât de importantă pentru organism?

Vitamina C este depozitată în cantități foarte variabile în corp, cea mai mică concentrație fiind în plasmă și celulele roșii – aproximativ 50 µM (micromoli). În schimb în creier și ficat există o cantitate de 20 ori mai mare, în glandele suprarenale de 40 de ori, iar în celulele sistemului imunitar de peste 50-80 de ori. Mușchii scheletici reprezintă cel mai mare depozit de vitamina C al organismului și acesta poate fi unul din motivele pentru care persoanele active fizic și cu o masă musculară dezvoltată sunt mai rezistente.

Vitamina C participă la formarea și întreținerea colagenului, cea mai abundentă proteină din organism, prezent mai ales în țesuturi fibroase precum tendoane, ligamente, cartilaje, piele, matricea osoasă și este un constituent foarte important al vaselor de sânge. Astfel, un deficit de Vitamina C va determina risc crescut de osteoporoză, fracturi, rupturi ligamentare, boli articulare, boli de piele, fragilitate vasculară, anevrisme, hemoragii, boli cardiovasculare. Vitamina C protejează arterele împotriva aterosclerozei, îmbunătățește producția de oxid nitric, cel mai puternic vasodilatator și menține astfel o circulație sanguină optimă, îmbunătățește tensiunea arterială și ar putea fi folosită ca adjuvant eficient în prevenția și tratamentul bolilor de inimă.

Reglează funcțiile sistemului imunitar. Celulele imunitare au nevoie de foarte multă Vitamina C pentru a lupta împotriva microbilor, în timpul infecțiilor ele tind să acumuleze concentrații de 500 – 1000 de ori mai mari decât în plasmă, iar dacă depozitele organismului sunt epuizate, apărarea este scăzută.

Stresul psihic și anxietatea consumă foarte multă Vitamina C, aceasta fiind implicată în producerea hormonilor de stres. Un aport optim îmbunătățește memoria, protejează neuronii și previne bolile neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer sau Parkinson.

Protejează ADN-ul împotriva mutațiilor, previne cancerul, iar în doze mari poate distruge celulele canceroase. Din ce în ce mai multe studii au demonstrat utilitatea Vitaminei C administrată intravenos, îmbunătățind calitatea vieții pacienților cu cancer, reducând la minimum durerea și protejând țesuturile normale de toxicitatea cauzată de chimioterapie.

Menține nivelul energetic și combate stările de slăbiciune prin faptul că este implicată în biosinteza L-carnitinei – substanța care transportă acizii grași pentru a fi oxidați în vederea producerii de energie.

Protejează spermatozoizii iar suplimentarea cu vitamina C a ajutat unele cupluri care se confruntau cu pierderi de sarcină repetitive să aibă copii.

Previne cataracta și ajută la vindecarea rănilor corneene.

Administrarea vitaminei C intravenos în timpul operațiilor chirurgicale contribuie la ameliorarea durerii postoperatorii, grăbește vindecarea plăgilor, poate ameliora hemoragia internă difuză, ar putea reduce durata spitalizării și protejează rinichii de efectele toxice ale substanței de contrast.

2 thoughts on “VITAMINA C, mai importantă decât se crede!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *