Virusul sincițial respirator, ce este și cum ne protejăm?

Virusul sincițial respirator, ce este și cum ne protejăm?

Ce este virusul sincițial respirator (RSV)?

Din familia pneumovirusurilor, virusul sincitial respirator (RSV) este cea mai frecventă cauză a infecțiilor respiratorii inferioare (bronșiolită) la sugari și copii mici. Extrem de contagios, virusul face ravagii sub forma unor epidemii sezoniere toamna și la începutul iernii.

Virusul sincițial respirator este extrem de răspândit

Toți copiii sunt infectați cel puțin o dată înainte de vârsta de 2 ani, afirmă specialiștii. În fiecare an, la nivel mondial, virusul este responsabil pentru peste 30 de milioane de cazuri de bronșiolită, ducând la aproape 3 milioane de spitalizări și 120.000 de decese la copiii sub 5 ani.

Care sunt simptomele RSV la bebeluși?

Virusul sincitial respirator este principala cauză a bronșitei la sugari și copii mici. Acest lucru determină inflamarea pereților bronhiolelor și o creștere a secrețiilor responsabile de un fenomen de obstrucție. La început, infecția cu RSV se manifestă prin simptome similare cu cele ale unei răceli:

  • nas care curge (rinoree);
  • oboseală (astenie);
  • pierderea poftei de mâncare;
  • febra ușoară.

În 20 până la 50% din cazuri, o infecție respiratorie inferioară (bronșiolită) apare în două până la trei zile de la debutul simptomelor. Aceasta se traduce prin tuse și dificultăți de respirație cu respirație șuierătoare rapidă.

Dacă de cele mai multe ori, boala se vindecă spontan după 8 până la 10 zile, uneori infecția cu RSV necesită spitalizarea copilului mic. Spitalizarea este, de asemenea, sistematică la sugarii sub două luni la care bronșiolita poate provoca detresă respiratorie.

Infecția cu RSV: cum se pune diagnosticul?

Diagnosticul este în primul rând clinic. Medicul va diagnostica bronșiolita pe baza simptomelor: curge nasul, febră, tuse și respirație șuierătoare la auscultare. Dacă apar semne de gravitate sau dacă copilul prezintă riscuri deosebite, i se poate cere să solicite un test PCR în căutarea RSV. Acest lucru va face posibilă distingerea infecției cu RSV de o altă patologie care prezintă aceleași semne clinice: gripă, infecție bacteriană etc.

Ce copii sunt expuși riscului?

Unii copii sunt mai expuși riscului de a dezvolta forme severe. Este cazul la:

  • copii prematuri;
  • sugari sub 3 luni;
  • pacienți tineri care sunt imunocompromiși sau care suferă de o boală cronică (astm, fibroză chistică, tulburări neuromusculare sau chiar deficiență imunitară);
  • copiii expuși la fumatul pasiv.

Te-ar putea interesa și: Boala de reflux gastroesofagian crește riscul de parodontoză

Și la adulți?

RSV poate fi responsabil și de pneumopatie (infectie pulmonară) la vârstnici, pacienți cu insuficiență respiratorie cronică sau imunodeprimați.

Care este modul de transmitere a RSV?

La fel ca multe virusuri respiratorii, virusul sincitial respirator se transmite foarte usor prin picaturi emise de pacient în timpul tusei sau strănutului. De asemenea, este foarte posibil să fii infectat cu virusul prin suprafețe și obiecte contaminate cu secreții respiratorii: jucării, batiste, cuverturi, mânere de uși, mese etc. Prin urmare, este foarte important să respectați anumite gesturi de barieră – spălați-vă mâinile foarte regulat, de exemplu.

Care sunt perioadele de incubație și contagiune?

Perioada de incubație este în medie de 3 zile. Tânărul pacient este contagios de aproximativ o săptămână.

Cum să evitați transmiterea RSV?

Acțiunile simple pot preveni transmiterea virusului respirator sincițial la bebeluș și astfel poate reduce riscul de bronșiolită:

  • spălați-vă bine mâinile cu apă și săpun înainte și după schimbarea copilului, înainte de hrănire, îmbrățișare, hrănire cu biberon sau chiar mâncare. Utilizați o soluție hidroalcoolică dacă nu vă puteți spăla pe mâini;
  • evitați să vă duceți copilul în locuri publice restrânse – transport public, centre comerciale – unde riscă să intre în contact cu persoane răcite;
  • spălați regulat cuverturile și jucăriile;
  • nu fumați lângă copilul dumneavoastră;
  • aerisiți camera în care doarme bebelușul cel puțin zece minute în fiecare zi;
  • purtați o mască dacă sunteți răcit și evitați să sărutați copilul pe față și pe mâini;
  • tușiți sau strănutați în cot.

Cum să tratezi virusul sincitial respirator?

În prezent, nu există tratament pentru infecția cu virusul sincițial respirator. Acest lucru este doar simptomatic, confirmă virologul. Daca copilul nu prezintă semne de severitate, medicul va prescrie antipiretice pentru scăderea febrei. De asemenea, poate fi util să curățați nasul bebelușului în mod regulat cu soluție salină pentru a-l ajuta să respire mai bine.

În caz de spitalizare, tratamentul va combina oxigenoterapia (administrarea de oxigen) și rehidratarea. Cele mai grave situații – de exemplu, apariția detresei respiratorii – necesită uneori internarea la terapie intensivă și plasarea unui suport respirator.

Când ar trebui să fii îngrijorat?

Este necesar să suni la medicul de familie dacă copilul tău:

  • are mai puțin de două luni;
  • are o afecțiune cardiacă sau o boală cronică;
  • are dificultăți de respirație;
  • este cianotic (buze și extremități albăstrui);
  • are dificultăți semnificative la mâncare sau refuză să bea;
  • are probleme digestive (vărsături, diaree) care pot duce la deshidratare. Sursa: santemagazine.fr