Toamnă cu poezii și vâzdoage, la mormântul lui Dimitrie Anghel

Toamnă cu poezii și vâzdoage, la mormântul lui Dimitrie Anghel

Autor: Maura Anghel, jurnalist

Dimitrie Anghel, studiat până nu demult de către liceeni, a dispărut, din păcate, și din manuale, însă nu și din inimile oamenilor care îi iubesc creațiile.

Pagină vie de istorie, Cimitirul „Eternitatea” din Iași este un monument cultural în aer liber, un loc unde orice lecție se învață printr-o simplă plimbare. Acolo își dorm somnul de veci scriitori, istorici, chiar și regi și regine, cum ar fi Maria Obrenovici, fosta soție a principelui sârb Miloș Obrenovici. Marele povestitor Ion Creangă tot în Tătărașii Iașului odihnește, ca și poetul florilor, așa cum este cunoscut Dimitrie Anghel, unul dintre marii reprezentanți ai simbolismului.

Istoria și literatura se află mai ușor când aduci închinare celor care le-au scris, care le-au trăit și care le-au lăsat drept dar tinerilor, care pot afla multe de pe aleile Eternității, doar dorință și curiozitate să aibă. După ce trec de locul unde Nică odihnește și veghează, tinerii pot ajunge la mormântul lui Dimitrie Anghel, monument care de aproape un an are o imagine nouă, retușată grație unui proiect derulat de Primăria și Ateneul Național din Iași, cu sprijinul financiar al cunoscutei avocate Gianina Vera Poroșnicu, o pasionată de cultură și de trecutul celor care au branduit Capitala culturală a Moldovei.

De altfel, avocata a susținut și renovarea mormântului poetei Otilia Cazimir (fiind primul proiect de reamenajare a unui loc de veci cu fonduri private) și a preluat celebrul monument „Uriașa”, care va intra într-un amplu proces de restaurare. „Cei care susțin cultura se recunosc și prin gesturile de recunoștință pe care le fac, prin ofrandele pe care le aduc celor care i-au îmbogățit sufletește”, a spus  avocatul Gianina Vera Poroșnicu unul din motivele implicării în proiect, la fel de important ca și dorința de a înapoia Iașului o parte din bogăția lui culturală.

Ofrandă poetului florilor

Gândurile s-au materializat prin renovarea Casei Memoriale „Joseph Zoller”, a celor două morminte și, pe viitor, a statuii „Uriașa”. Și dacă, dragi oameni cu drag de istorie și literatură, aveți drum prin Cimitirul „Eternitatea”, zăboviți câteva clipe și în dreptul mormântului lui Dimitrie Anghel. Să aveți la voi un mănunchi de vâzdoage, florile de toamnă care i-au plăcut atât de mult poetului… Și să-l așezați pe covorul cu flori de grădină cusut pe mătase, oferit în dar poetului de către Gianina Vera Poroșnicu, care i-a închinat și o cunună uriașă de flori. „Ce dar mai frumos ar fi putut exista pentru poetul florilor?”, a adăugat avocata, în timp ce răsfoia albumul unui recital de poezie susținut de artiști ai Iașului în locul în care Dimitrie Anghel veghează florile de toamnă.

Oamenii trăiesc nu doar prin moștenirea lăsată, ci și prin memoria prezentului, iar în amintirea poetului florilor a fost inițiat și un concurs, cu sprijinul decanului Facultății de Arte Vizuale, conf. univ. dr. Adrian Stoleriu. Artiștii implicați au trebuit să realizeze un portret al poetului, cea mai apreciată fiind lucrarea semnată de către Miruna Lupea, o tânără extrem de talentată. Portretul a fost donat Școlii „Dimitrie Anghel” din Miroslava, iar gestul, de o mare noblețe, a fost și unul reparator, nu doar perceput ca un dar, din instituția de învățământ lipsind chipul patronului spiritual.

Și pentru că Dimitrie Anghel trebuie să fie (re)cunoscut ca unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai simbolismului, în școlile din Iași vor ajunge și pliante despre viața și creație lui. „Ne dorim ca elevii să îl cunoască, să-i citească poeziile, să vină la mormântul său. Ne dorim ca Dimitrie Anghel să își recapete locul pe care îl merită în literatură”, a continuat Gianina Vera Poroșnicu.

În semn de prețuire pentru creația lui, poeta Shanti Nilaya i-a dedicat câteva versuri de o rară sensibilitate – Prin ani din nou să te atrag/Dansând – un soi de plăsmuire/Să-ți fiu, și-n semn de amintire,/M-aș naște toamna, pe copac!

Dacă prețuiți poezia și iubiți florile, aprindeți o candelă și la mormântul lui Dimitrie Anghel, atunci când veți măsura cu pasul aleile din Cimitirul „Eternitatea”.

Foto: Doru Hobjila

Te-ar putea interesa și: Zidurile plâng…

One thought on “Toamnă cu poezii și vâzdoage, la mormântul lui Dimitrie Anghel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *