Usturoiul și potasiul pentru hipertensiune arterială

Usturoiul și potasiul pentru hipertensiune arterială

Usturoiul și potasiul sunt la fel de eficiente ca medicamentele în scăderea tensiunii arteriale, arată noi studii.

Ce cauzează creșterea tensiunii arteriale?

Tensiunea arterială este dată de două numere. Prima, presiunea sistolică, este presiunea sângelui în timp ce acesta părăsește ventriculul stâng și este propulsat în aortă. A doua, numită presiune diastolică, este presiunea sângelui pe care pereții arterelor continuă să o împingă spre periferie, în timp ce inima este în repaus (se umple pentru următoarea contracție).

Se estimează că tensiunea arterială crescută (hipertensiune arterială) începe atunci când presiunea diastolică este peste 90 mm de mercur (Hg). La cabinetul medical, aceste două numere vă sunt date într-o formă care păstrează doar zecile: 14/9, 12/8 etc.

Simptome: adesea asimptomatice, hipertensiunea arterială poate provoca totuși palpitații, dureri de cap, dificultăți de respirație sau sângerări nazale la unele persoane. Dar aceste simptome sunt nespecifice și, de obicei, nu apar până când hipertensiunea arterială a atins un stadiu sever.

Factori de risc majori: vârstă, antecedente familiale, supraponderalitate și obezitate, inactivitate fizică, fumat, o dietă bogată în sare, o dietă săracă în potasiu, stres, anumite boli cronice.

Ce trebuie făcut în caz de hipertensiune?

Echipa cercetătorului Josiah Halm, specialist în hipertensiune arterială de la Școala de Medicină și Sănătate Publică a Universității din Wisconsin, tocmai a descoperit că pacienții cu tensiune arterială ridicată care și-au crescut activitatea fizică și-au redus semnificativ tensiunea arterială.

Pentru realizarea acestui studiu, cercetătorii au colectat date de la 17.474 de persoane care au participat la un studiu național de sănătate și nutriție. Dintre participanți, 4.686 au raportat că au tensiune arterială crescută.

Cercetătorii au încercat apoi să afle ce sfaturi au dat medicii lor pentru a-și îmbunătăți condițiile. Doar o treime dintre aceștia au fost sfătuiți să facă mișcare pentru a-și reduce tensiunea arterială.

La 71% dintre persoanele care au urmat aceste recomandări și și-au crescut activitatea sportivă s-a observat o scădere a tensiunii arteriale.

Alimentele care scad tensiunea arterială: dieta DASH

Abordările dietetice pentru a opri hipertensiunea (DASH) dieta a fost special concepută la sfârșitul anilor 1990 pentru a reduce tensiunea arterială și riscul cardiovascular asociat hipertensiunii. Recomandă un consum ridicat de legume, fructe, leguminoase, cereale integrale, nuci și semințe și produse lactate degresate, precum și un aport redus de sare, băuturi cu zahăr și carne roșie sau procesată.

Cum se reduce tensiunea arterială în mod natural?

Ce se întâmplă dacă lăsați beta-blocantele și alte tratamente medicamentoase și vă concentrați asupra a ceea ce aveți în farfurie? Două studii indică faptul că usturoiul și potasiul sunt la fel de eficiente ca medicamentele în scăderea tensiunii arteriale.

Beneficiile usturoiului și potasiului asupra tensiunii arteriale

Pentru a verifica proprietățile hipotensive ale usturoiului, cercetătorii australieni au analizat 11 studii care au comparat eficacitatea usturoiului cu cea a placebo la pacienții hipertensivi. Pacienții au primit între 600 și 900 mg de extract de usturoi pe zi. Adică, 3,6 până la 5,4 mg de alicină, substanța activă. Prin comparație, un cățel de usturoi proaspăt conține 5 până la 9 mg din această substanță.

Citește și: Trigliceridele, valori și consecințe

Rezultate: Cei care au primit usturoi și-au văzut scăderea tensiunii arteriale. O îmbunătățire comparabilă cu cea a medicamentelor utilizate în mod convențional pentru tratarea hipertensiunii, cum ar fi beta-blocante sau inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei.

În plus, usturoiul are o multitudine de alte proprietăți pentru organism. Ustoroiul previne agregarea trombocitelor responsabilă de ateroscleroză. De asemenea, este dezinfectant intestinal prin proprietățile sale antibacteriene, limitează îmbătrânirea creierului, previne răceala obișnuită și efectele anticancerigene.

„Creșterea potasiului în timp ce scade sodiul este probabil cea mai bună alegere nutrițională pentru prevenirea hipertensiunii și a bolilor cardiovasculare”, notează cercetătorii. Dacă adăugați usturoi la felurile dvs. de mâncare, este foarte probabil să rămâneți la 12/8.

Usturoiul are puține contraindicații, însă poate crește efectele medicamentelor anti-coagulante sau subțiri ale sângelui. Astfel, este de preferat să solicitați sfatul medicului atunci când luați usturoi, în special ca supliment alimentar.

Sursa: lanutrition.fr

2 thoughts on “Usturoiul și potasiul pentru hipertensiune arterială

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *