Uleiul de vitamina E
Uleiul de vitamina E este derivat din vitamina E și poate fi aplicat direct pe piele sau adăugat loțiunilor, cremelor și gelurilor. Este disponibil pentru cumparare în numeroase magazine de produse naturiste.
Uleiul de vitamina E este distinct de suplimentele de vitamina E, deoarece se aplică direct pe piele și este un ingredient în multe produse de îngrijire a pielii, în special cele cu beneficii anti-îmbătrânire.
Suplimentele de vitamina E pot preveni bolile coronariene, sprijină funcția imunitară și afecțiunile oculare, previn inflamația și reduce riscul de cancer.
Beneficiile potențiale ale uleiului de vitamina E derivă din două caracteristici cheie: proprietățile sale antioxidante (care ar putea combate inflamația și încetini efectele radicalilor liberi) și proprietățile sale hidratante.
Vitamina E se găsește în multe creme hidratante, iar uleiul de vitamina E poate fi utilizat ca hidratant pentru a preveni sau trata pielea uscată, descuamată și favorizează vindecarea rănilor. O piele bine hidratată poate ajuta la prevenirea uscării pielii și prevenirea simptomelor precum pruritul. Vitamina poate atenua uscăciunea, mâncărimea și descuamarea asociate cu eczeme sau dermatite atopice.
Suplimentele orale de vitamina E îmbunătățesc semnificativ simptomele eczemelor. Deși uleiul de vitamina E nu a fost bine studiat în tratamentul eczemelor, poate crește eficacitatea hidratanților topici. Vitamina E topică dă o reducere a simptomelor psoriazisului. Aplicată pe piele, luată ca supliment sau ambele, tratează cicatricile sau împiedică formarea lor.
Beneficiile hidratante ale uleiului de vitamina E ajută pielea să arate mai tânără și mai puțin ridată. Vitamina în cauză ajută și la reducerea riscului de arsuri solare. Cu toate acestea, protecția solară, evitarea expunerii directe la soare și folosirea produselor cosmetice îmbogățite cu vitamina E rămân strategii eficiente pentru protejarea pielii.
Vitamina E poate preveni și sindromul unghiilor galbene, care cauzează decojirea, crăparea și îngălbenirea unghiilor. Beneficiile hidratante ale uleiului pot susține, de asemenea, sănătatea unghiilor, prevenind crăpăturile cuticulelor și pielea uscată din jurul patului unghiilor.
Înainte de a utiliza uleiul de vitamina E, faceți un test cu un plasture pe o zonă unde pielea este foarte fină. Aplicați un pic de ulei pe o zonă care nu este foarte vizibilă, cum ar fi partea din spate a genunchiului sau în spatele urechii. Asteptați 24-48 de ore. Dacă nu se dezvolta nicio reacție, uleiul de vitamina E este sigur de utilizat. Faceți un test de plasture și dacă utilizați vitamina pe o rană. Aplicați mai întâi pe o porțiune mică a plăgii și asteptați 24-48 de ore.
Începeți cu o concentrație scăzută de ulei de vitamina E și aplicați un strat subțire peste zona afectată. În cateva zile, creșteți treptat cantitatea, până la atingerea nivelurilor recomandate pe ambalaj. Citiți cu atenție eticheta și evitați depășirea dozei recomandate. Pentru beneficii și mai mari, adăugați câteva picături de ulei la o cremă hidratantă groasă. Acest lucru îmbunătățește beneficiile hidratante ale cremei și ajută la tamponarea oricărei iritații potențiale. (Foto: Seksak Kerdkanno)
Autor: Ing. Drd. Daniela Troia – Herbalrom Iași
Citește și: Trusa medicală pentru vacanţa cu copiii