Splinuța, vergeaua de aur
Splinuța (Solidago virgaurea) provine din latinescul solidare și înseamnă „a face întreg” sau „consolidez”, cu referire la puterile sale vindecătoare.
Splinuța este o plantă perenă, din familia Asteraceae, care poate atinge 70 de centimetri înălțime. Originară din regiunile temperate din Europa și Asia, vergeaua de aur s-a aclimatizat și în America de Nord. Se găsește ușor în nivelurile subalpine și alpine, în peluze, pajiști și pășuni. Tulpina, adesea purpurie, poartă frunze lanceolate, păroase. Florile, galben auriu, apar in iulie august.
Utilizarea sa tradițională ar fi început în rândul populațiilor nordice. Era cunoscut pentru proprietățile sale diuretice și pentru acțiunea sa asupra infecțiilor tractului urinar. Se colectează părțile aeriene ale plantei.
Compoziţie
Splința conține:
- Un ulei esențial, prezent în special în flori.
- Flavonoide.
- Saponine.
- Taninuri.
- Acizi fenolici.
- Ulei de camfor
- Principii amare.
Proprietățile splinuței
- Este diuretică, antioxidantă și astringentă, ceea ce o face un remediu excelent pentru afecțiunile aparatului urinar. Este un supliment semnificativ în tratamentul cistitei, de exemplu.
- Este activă în edem și oligurie. Are efecte ușor antiinflamatoare, reduce permeabilitatea vasculară, ceea ce favorizează circulația venoasă. Combinația acestor proprietăți diferite face splinuța un supliment foarte interesant pentru tratarea calculilor biliari și a pietrelor la rinichi.
- Saponozidele pe care le conține sunt active împotriva Candida albicans, responsabilă de micozele vaginale și vulvare.
- Prin proprietățile sale antiinflamatorii, splinuța se recomandă și în rinitele cronice, în special a rinitelor alergice.
Dozare: Acesta variază în funcție de producător, cereți sfatul farmacistului.
Sursa: homeophyto.topsante.com
Te-ar putea interesa și: Bibilică cu ananas
One thought on “Splinuța, vergeaua de aur”