Slănic Moldova, legendă în Munţii Nemirei
Pe culmea principală a Muntelui Nemira, în staţiunea Slănic Moldova, cresc flori rare şi unice prin frumuseţea lor, precum floarea de colţ, alături de pini orientali sau arbori de tisa.
Peisajul este monumental: o catedrală imensă, imaginară, înconjurată de un brâu verde-arămiu de brazi-zid trainic al naturii cândva sălbatice.
Cascada Slănicului coboară pe trepte de piatră sculptată, în susur moale de ape minerale, îngânat de frunze rătăcite. Toamna la munte incendiază copaci viu coloraţi, aureşte soarele care se prăvale pe creste şi schimbă totul în jur.
Parcul din Slănic Moldova, înveselit cu fântâni arteziene şi Pavilion de Muzică, în stil Art Nouveau, respiră linişte lângă biserica ortodoxă Sfântul Ilie. Mică, dar în acelaşi timp încăpătoare pentru călătorii osteniţi. Toate acestea se întâmplă sub ocrotirea Munţilor Nemirei.
Numele lor vine de la o poveste ale cărei fapte s-au petrecut demult, într-un ţinut de legendă. În Moldova de Jos, unde izvorau apele Ciungetului, Dofteanei şi Slănicului, trăia cneazul Farcu Mic, ce era căsătorit cu o moldoveancă şi avea o fată mândră, pe nume Nemira. Micuţa Nemira, cea cu ochii limpezi, negri şi pătrunzători, a rămas fără mamă, fiind încredinţată spre creştere unei femei frumoase, cu păr negru şi cârlionţat, Cleja, care, la rândul ei, a rămas fără copii din pricina năvălitorilor.
Citeşte şi: Sucevița, mănăstirea Movileștilor
Fecioara crescu şi veni vremea peţitului. Cel care urma să o ia de soţie trebuia să treacă cinci probe de foc. Apăru şi tânărul cel chipeş, care îi fură inima, Şandru, aşa că începură pregătirile de nuntă. Dar năvăliră tătarii şi viteazul fu rănit în luptă. De atunci, lacrimile fetei s-au transformat în izvoare minerale, iar vântul Nemirei care bate iarna prin aceste locuri este puternic precum dragostea dintre cei doi. Aşa spune legenda culeasă de la bătrânii din Slănic Moldova, legendă care a fost redactată ulterior de publicistul Romulus Busnea.
Autor: Maria Luisa Ţuculeanu, artist plastic
Informaţii suplimentare puteţi găsi pe site-ul Primăriei Slănic Moldova: primariaslanicmoldova.ro/
One thought on “Slănic Moldova, legendă în Munţii Nemirei”