Să iubim sau nu ca sarea în bucate?

Să iubim sau nu ca sarea în bucate?

Sarea este necesară pentru buna funcționare a organismului. Totuși, excesul de sare poate duce la retenție de apă, hipertensiune arterială și agravarea bolilor cardiovasculare (1, 2).

Sarea este importantă, dar câtă să consumăm zilnic? Se recomandă să nu depășim consumul de 5 g de sare zilnic (2, 3). Aportul optim poate ajunge până la aproximativ 3 g/zi, conform recomandărilor Societății Europene de Cardiologie (2).

Ce este sarea?

Sarea sau clorura de sodiu (NaCl) este alcătuită din 40% sodiu și 60% clor. O linguriță plină cu sare conține aproximativ 2,3 g sodiu. Deci, cantitatea de sare recomandată pentru consumul zilnic este chiar mai puțin de o linguriță plină (4). Cum vi se pare? Mult sau puțin?

Poate că aproximativ o linguriță de sare pare mult, dar trebuie să luați în considerare nu doar sarea adăugată în mâncare de dumneavoastră, ci și sarea din alimentele procesate. Statistic, în țările vest europene, aportul zilnic de sare este de 9-10 g/zi. Deci, aproximativ o linguriță de sare este o jumătate din cantitatea de sare consumată în general (2).

ATENȚIE!  O scădere a aportului de sodiu poate reduce tensiunea arterială sistolică (prima valoare a tensiunii arteriale – maxima), în medie, cu 5,8 mmHg la hipertensivi şi 1,9 mmHg la pacienţii normotensivi. În plus, pe lângă efectul hipotensor direct, potețează și efectul unor medicamente antihipertensive (5). 

De ce trebuie sa vă feriți?

  • Preparate din carne: salamuri, șuncă, cârnați.
  • Preparate din brînză: brânza topită, cremele de brânză, diferite tipuri de brânză procesată.
  • Conserve și murături.
  • Sosurile, dressing-ul de orice tip conțin cantități importante de sare.
  • Covrigei, chipsuri sau snack-uri.
  • Semipreparatele congelate și preparatele de tip fast-food.

În plus, alimentele procesate, prin cantitatea mare de sare conținută, cresc brusc tensiunea arterială, ceea ce la pacienții hipertensivi poate duce la pusee cu risc cardiovalscular important.

Te-ar putea interesa și: Hipertensiunea a fost asociată apelurilor de pe telefonul mobil

SFATUL MEU este să cumpărați alimentele în starea lor naturală și să le preparați în casă adăugând sare, astfel încât să vă încadrați în cantitatea maximă admisă.

Bibliografie:

1. Cobb LK, Anderson CA, Elliott P et al. Methodologicalissues in cohortstudiesthatrelatesodiumintaketo cardiovascular diseaseoutcomes: a scienceadvisoryfromthe American Heart AssociationCirculation 2014; 129:1173–1186.

2. Frank L J Visseren, François Mach, Yvo M Smulders et al. 2021 ESC Guidelines on cardiovascular diseaseprevention in clinical practice: Developedbythe Task Force for cardiovascular diseaseprevention in clinical practice withrepresentatives of the European Society of Cardiologyand 12 medical societiesWiththe special contributionof the European Association of Preventive Cardiology (EAPC). EurHeart J, Volume 42, Issue 34, 7 September 2021, Pages 3227–3337.

3. World HealthOrganization. Secondconsultation on a comprehensive global monitoring framework, includingindicators, and a set of voluntary global targets for thepreventionand control of NCDs. March 22, 2012. 

4. Shakingthe Salt Habitto Lower High Blood Pressure https://www.heart.org/en/health-topics/high-blood-pressure/changes-you-can-make-to-manage-high-blood-pressure/shaking-the-salt-habit-to-lower-high-blood-pressure

5. He FJ, Tan M, Ma Y, MacGregor GA. Salt Reductionto Prevent Hypertensionand Cardiovascular Disease: JACC State-of-the-Art Review. J Am CollCardiol 2020; 75:632647.

Autor: Dr. Otilia Apetrei-Corduneanu, medic specialist cardiolog