Rozmarinul, un stimulator al memoriei

Rozmarinul, un stimulator al memoriei

Rozmarinul are multe virtuți. Plantă esențială în medicina pe bază de plante și aromoterapie, este un diuretic renumit, un stimulent remarcabil împotriva aboselii sau pentru a promova digestia sau o soluție eficientă pentru tratarea mai multor boli.

Dar știați calitățile sale ca stimulator de memorie și performanță cognitivă? Un nou studiu, publicat luna aceasta în Journal of Psychopharmacology, le dezvăluie.

Pentru a face acest lucru, cercetătorii de la Universitatea Northumbria (Regatul Unit) au studiat efectul, asupra funcționării cognitive și asupra activității cerebrovasculare, a unei băuturi care conține un extract de hidrosol de rozmarin. În mod aleatoriu, 80 de persoane au consumat acești 250 ml de apă de rozmarin sau apă minerală obișnuită. La douăzeci de minute de la ingestie, participanții au efectuat o serie de teste care își evaluează capacitatea de a reține și manipula informațiile. În același timp, fluxul sanguin cerebral al acestora (hemoglobină totală, oxigenată și dezoxigenată) a fost măsurat prin spectroscopie, pentru a evalua cât de eficient organismul extrage energia.

În cele din urmă, grupul care a consumat apă de rozmarin și-a văzut performanța crescând cu 15% în medie, comparativ cu grupul placebo. Nivelurile lor de globule roșii dezoxigenate din fluxul sanguin cerebral au fost, de asemenea, mai mari. Acest lucru indică faptul că creierul lor extragea energia de care aveau nevoie pentru a face treaba mai eficient. Cercetătorii cred că studiul este „dovada unui beneficiu cerebrovascular al ingestiei de rozmarin” și că „sugerează o mai bună extracție a oxigenului din grupul de control în timpul sarcinilor cognitive”.

Aceste rezultate confirmă un studiu anterior realizat de aceeași echipă, care a arătat deja că parfumul rozmarinului a stimulat performanța cognitivă. Rozmarinul oferă o serie de aplicații interesante de promovare a sănătății, variind de la activități antioxidante și antimicrobiene la activități hepatoprotectoare și antitumorigenice, a declarat dr. Mark Moss, autorul raportului. Potrivit acestuia, planta acționează ca un „turbocompresor pentru creier”, adică o supraîncarcă cu oxigen.

Citește și: Alimentele organice reduc riscul de cancer

Oamenii de știință subliniază, de asemenea, că rozmarinul a fost asociat cu îmbunătățirea memoriei încă din cele mai vechi timpuri, când studenții greci purtau o ramură la gât în ​​timpul examenelor. De asemenea, citează piesa Hameau de Shakespeare, actul 4 scena 5: „Există rozmarin, este pentru amintire. Rugați-vă, iubirea mea, amintiți-vă ”.

Sursa: topsante.com

One thought on “Rozmarinul, un stimulator al memoriei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *