Prazul, beneficii pentru sănătate și nutriție

Prazul, beneficii pentru sănătate și nutriție

Prazul face parte din aceeași familie cu ceapa, leurda și usturoiul. Toate soiurile de praz sunt hrănitoare și oferă o serie de beneficii pentru sănătate. Iată câteva dintre ele.

Prazul conține o varietate mare de nutrienți

Prazul este bogat în nutrienți, ceea ce înseamnă că are un conținut scăzut de calorii, dar bogat în vitamine și minerale. O porție de 100 de grame de praz fiert are doar 31 de calorii.

În același timp, este de bogat în carotenoide de provitamina A, inclusiv beta caroten. Corpul tău transformă acești carotenoizi în vitamina A, care este importantă pentru vedere, funcția imunitară, reproducere și comunicarea celulară.

De asemenea, este o sursă bună de vitamina K1, necesară pentru coagularea sângelui și sănătatea inimii. Unele soiuri sălbatice sunt deosebit de bogate în vitamina C, care ajută la sănătatea imunitară, repararea țesuturilor, absorbția fierului și producția de colagen. De fapt, oferă aproximativ de două ori mai multă vitamina C decât aceeași cantitate de portocale.

Prazul este, de asemenea, o sursă bună de mangan, care poate ajuta la reducerea simptomelor sindromului premenstrual (PMS) și la promovarea sănătății tiroidei. În plus, oferă cantități mici de cupru, vitamina B6, fier și folat.

Conține compuși vegetali benefici

Prazul este o sursă bogată de antioxidanți, în special polifenoli și compuși cu sulf. Antioxidanții luptă împotriva oxidării, care vă dăunează celulelor și contribuie la boli precum diabetul, cancerul și bolile de inimă.

Este o sursă deosebit de bună de kaempferol, un polifenol antioxidant despre care se crede că protejează împotriva bolilor de inimă și a unor tipuri de cancer.

De asemenea, prazul reprezintă o sursă excelentă de alicină, același compus benefic de sulf care conferă usturoiului proprietățile sale antimicrobiene, de scădere a colesterolului și potențialele proprietăți anticancerigene.

Poate reduce inflamația și poate promova sănătatea inimii

Prazul este o plantă din familia aliaceelor, o familie de legume care include ceapa și usturoiul. Mai multe studii leagă aliaceele de un risc mai scăzut de boli de inimă și accident vascular cerebral.

În timp ce majoritatea acestor studii au testat ceapa sau usturoiul, prazul conține câțiva compuși benefici despre care se crede că reduc inflamația și protejează sănătatea inimii.

De exemplu, kaempferolul din praz are proprietăți antiinflamatorii. Alimentele bogate în kaempferol sunt asociate cu un risc mai mic de atacuri de cord sau deces din cauza bolilor de inimă.

În plus, prazul este o sursă bună de alicină și alți tiosulfinați, care sunt compuși cu sulf care pot aduce beneficii sănătății inimii prin reducerea colesterolului, a tensiunii arteriale și a formării de cheaguri de sânge.

Poate ajuta la pierderea în greutate

La fel ca majoritatea legumelor, prazul poate promova pierderea în greutate. Cu 31 de calorii la 100 de grame, această legumă are foarte puține calorii pe porție.

În plus, prazul este o sursă bună de apă și fibre, care poate preveni foamea, poate promova senzația de sațietate și vă poate ajuta să mâncați mai puțin.

De asemenea, oferă fibre solubile, care formează un gel în intestin și sunt deosebit de eficiente în reducerea apetitului.

În plus, cercetările leagă în mod constant dietele bogate în legume de scăderea în greutate sau de creșterea în greutate redusă în timp.

Poate proteja împotriva anumitor tipuri de cancer

Prazul are o serie de compuși care luptă împotriva cancerului. De exemplu, kaempferolul din praz este legat de un risc mai scăzut de boli cronice, în special cancer. Cercetările arată că kaempferolul poate lupta împotriva cancerului prin reducerea inflamației, uciderea celulelor canceroase și prevenirea răspândirii acestor celule.

Prazul este, de asemenea, o sursă bună de alicină, un compus cu sulf despre care se crede că oferă proprietăți anticancerigene similare.

Studiile pe animale arată că prazul crescut în solul îmbogățit cu seleniu poate ajuta la scăderea ratei cancerului la șobolani.

În plus, studiile pe oameni demonstrează că cei care consumă în mod regulat legume din aceată familie, pot avea un risc cu până la 46% mai mic de cancer gastric decât cei care le mănâncă rar.

În mod similar, aportul ridicat poate fi legat de un risc mai scăzut de cancer colorectal.

Rețineți că este nevoie de mai multe cercetări înainte de a putea fi făcute concluzii puternice.

Poate promova o digestie sănătoasă

Prazul vă poate îmbunătăți digestia. Acest lucru se datorează în parte pentru că este o sursă de fibre solubile, inclusiv prebiotice.

Aceste bacterii produc apoi acizi grași cu lanț scurt (SCFA), cum ar fi acetat, propionat și butirat. SCFA pot reduce inflamația și vă pot întări sănătatea intestinală.

Cercetările sugerează că o dietă bogată în prebiotice poate ajuta la absorbția de către organism a nutrienților importanți pentru sănătatea generală.