Macroul, un pește gras cu multe beneficii
Macroul, la fel ca sardinele, hamsiile, somonul sau heringul, este unul dintre peștii grași bogați în omega-3. Căutați pește cât mai proaspăt și concentrați-vă pe calitățile nutriționale și beneficiile acestuia.
Omega 3, proteine, vitamina D: caracteristicile nutriționale ale macroului
Macroul conține 13,5 g de lipide, ceea ce îl face un pește gras, spre deosebire de majoritatea peștilor. Specificul acestor pești este profilul lor lipidic excepțional format în principal din acizi grași polinesaturați, cu un conținut foarte mare de acizi grași esențiali din familia omega-3, cunoscuți pentru beneficiile lor asupra sănătății cardiovasculare.
Macroul este, de asemenea, foarte bogat în proteine de o calitate nutritivă excelentă, și conține vitaminele liposolubile D, A și E, precum și multe minerale și oligoelemente precum fosfor, magneziu, fier, iod sau mai mult zinc.
Macroul are multe calorii?
Macroul conține 193 de calorii la 100 g, ceea ce îl face un pește destul de bogat, deoarece conține de aproape trei ori mai multe calorii decât merluciu (70 calorii/100 g).
Beneficiile pentru sănătate ale macroului
Macroul își datorează marea majoritate a beneficiilor din conținutul său foarte mare de acizi grași esențiali din familia omega-3, fiind peste hering sau somon!
Un pește bun pentru piele
Acizii grași polinesaturați continuți în număr mare în macrou au capacitatea de a promova o bună hidratare și de a preveni anumite afecțiuni ale pielii. Omega-3 susțin o bună hidratare a dermului în profunzime. Rezultatul, o piele mai suplă și mai elastică.
O dietă bogată în omega-3 este recomandată și persoanelor care suferă de psoriazis, eczeme, alergii cutanate sau acnee.
Omega-3 cardioprotectori
Bolile cardiovasculare reprezintă a doua cauză principală de deces în toată lumea. Pentru a le preveni, consumul regulat de alimente bogate în mod natural în omega-3, precum macroul, pare ideal! Într-adevăr, acești acizi grași esențiali sunt cunoscuți că reduc factorii de risc ai tulburărilor cardiovasculare și previn riscul de atac de cord.
Omega-3 ar avea astfel o dublă acțiune preventivă asupra acestor boli:
- prevenirea primară, care reduce riscul de apariție a bolilor cardiovasculare la persoanele sănătoase;
- prevenirea secundară, care reduce mortalitatea cardiacă și moartea subită la persoanele care au suferit deja un infarct.
EPA și DHA contribuie fiecare în felul lor la acest efect protector:
EPA (acidul eicosapentaenoic) jucând un rol în controlul tensiunii arteriale, dar și în elasticitatea vaselor de sânge;
DHA (acid docosahexaenoic) prin influențarea dezvoltării sistemului nervos.
Un pește cu efecte antiinflamatorii
Același omega-3 din macrou îi conferă și proprietățile antiinflamatorii. Acesteae sunt utile în tratamentul multor patologii precum astmul, artrita reumatoidă, sau chiar bolile inflamatorii intestinale (rectocolită hemoragică sau Crohn).
La efectele omega-3 se adaugă cele ale seleniului, un mineral din abundență în macrou, care întărește acțiunea antiinflamatoare a EPA și DHA.
Cât de des să consumăm macrou?
Deși se recomandă consumul regulat de macrou, nu este de dorit să îl puneți în meniu în fiecare zi.
De regulă, se recomandă consumul a trei porții de pește pe săptămână, inclusiv pește gras (cu conținut ridicat de omega-3) precum somon, sardine, macrou, hering sau păstrăv afumat.
În ciuda compoziției lor nutriționale excepționale, fructele de mare și produsele de râu pot fi, de asemenea, contaminate cu poluanți de mediu, inclusiv dioxine, PCB sau metil-mercur, care pot avea efecte dăunătoare asupra sănătății în caz de supraexpunere. Sursa: santemagazine.fr