Piperul, beneficii pentru sănătate

Piperul, beneficii pentru sănătate

Negru, alb, roșu sau verde, piperul este rodul arborelui de piper, Piper nigrum (din familia Piperaceae), o liană a cărei cultură datează din Antichitate și pe care cresc grupuri de 20 până la 30 de fructe.

Virtutile terapeutice ale acestui condiment sunt cunoscute de mult timp. Piperul este folosit în medicina chineză, dar mai ales în medicina ayurvedică. Unul dintre principalele remedii ale acesteia din urmă, trikatu, asociază piperul cu ghimbirul.

ANTI-INFLAMATOR, ANTIBACTERIAL ȘI ANTIOXIDANT

Piperina – alcaloidul din care provine gustul picantit al piperului – îi conferă proprietățile sale medicinale. Numeroase studii au arătat că această substanță are atât proprietăți antiinflamatorii, cât și proprietăți antibacteriene.

Cunoscut pentru ameliorarea durerilor dentare și a artritei, piperina este, de asemenea, un bun antioxidant. De asemenea, stimulează producția de endorfine, ceea ce îl face un antidepresiv natural, perfect pentru stimularea moralului în caz de apatie temporară. Iar lista calităților sale nu se termină aici.

ALIAT PENTRU DIGESTII DIFICILE

Piperul crește producția de salivă, secrețiile gastrice și activitatea enzimelor pancreatice. Rezultatul? Este multiplu: facilitează digestia, limitează balonarea, luptă împotriva senzației de greață și a constipației ocazionale.

Citește și: 5 remedii pentru picioarele umflate

La fel ca toate condimentele, dă gust felurilor de mâncare și astfel limitează utilizarea sării, care favorizează hipertensiunea. Acționează și asupra grăsimilor, ceea ce încetinește digestia. Aveți grijă să nu consumați prea mult dacă sunteți predispus la hemoroizi sau arsuri la stomac, deoarece poate fi iritant.

CURCUMĂ ȘI PIPER: DUO CÂȘTIGĂTOR

În sfârșit, ardeiul are particularitatea de a promova asimilarea nutrienților, dar și a vitaminelor, mineralelor și ingredientelor active conținute în alimentele pe care le însoțește. Este deosebit de interesant să îl consumați împreună cu curcuma, deoarece stimulează asimilarea curcuminei, un puternic antioxidant care previne îmbătrânirea celulară și stimulează sistemul imunitar. Un atu major deoarece curcumina, luată singură, este slab asimilată de organism.

CUM SE CONSUMĂ?

• La sfârșitul gătitului: zdrobit într-un mojar sau măcinat, se folosește la sfârșitul gătitului (în special la căldură mare), deoarece căldura îi face să-și piardă gustul delicat și îl face amar.

• În ceai de plante: aduceți 250 ml de apă la fierbere. Opriți focul înainte de a adăuga 20 de boabe de piper. Se lasă la infuzat, se acoperă, apoi se filtrează. Pe lângă proprietățile sale antibacteriene și antiinflamatorii, acest ceai de plante facilitează digestia. Opțional: puteți adăuga o notă de miere preparatului pentru a înmuia gustul.

• În marinată: perfect pentru carnea roșie, dar și pentru fileurile de pui.

Sursa: topsante.com / Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *