Obstrucția trompelor uterine
Obstrucția trompelor uterine este o problemă dificil de diagnosticat, mai ales din cauza absenței simptomelor. Odată detectat, este posibil să se aplice un tratament care, în general, funcționează.
Trompele uterine blocate sunt o cauză a infertilității feminine. De asemenea, se estimează că este responsabilă pentru 10-25% din cazurile de infertilitate la femei.
Pentru a înțelege semnificația medicală a trompelor uterine blocate, este necesar să spunem că, în condiții normale, aceste conducte conectează ovarele și uterul. Dacă tuburile sunt blocate, acestea nu permit trecerea ovulului, care este produs în ovar, în uter.
Obstrucția trompelor uterine, principalele simptome
Unul dintre aspectele problematice ale acestei tulburări este că trompele uterine blocate cauzează rareori simptome. În multe cazuri, o femeie își dă seama de această problemă doar atunci când vrea să rămână însărcinată și nu poate.
Există, de asemenea, cazuri în care această obstrucție duce la simptome ușoare. Uneori este posibil să observați o durere nu foarte severă pe o parte a abdomenului. Cu toate acestea, acest lucru se întâmplă numai atunci când există un tip special de blocare, hidrosalpinx.
În plus, pot exista simptome atunci când cauza este o altă problemă, cum ar fi endometrioza. În ciuda acestui fapt, cel mai frecvent este că nu există manifestări evidente ale obstrucției.
Ce poate provoca obstrucția trompelor uterine?
Trompele uterine blocate sunt de obicei rezultatul unei alte afecțiuni sau leziuni. Mai multe condiții de sănătate pot duce la această problemă. Printre cele mai frecvente, găsim:
- Salpingita. Aceasta este o inflamație a tuburilor în urma unei infecții. Deoarece aceste conducte sunt foarte delicate, ele pot deveni blocate sau deteriorate.
- Hydrosalpinx. Cel mai frecvent este că rezultă dintr-o infecție, de obicei chlamydia sau gonoreea. În acest caz, marginile care se află la capătul trompelor uterine și care sunt fundamentale pentru ca oul să le ajungă din ovar se blochează.
- Pyosalpinx. Aceasta este inflamația care apare deoarece tuburile sunt pline de puroi și, prin urmare, blocate. Dacă se rup, formează un abces în pelvis.
- Endometrioza. În acest caz, o parte a căptușelii uterului crește în afara uterului. Poate exista o aderență care blochează trompele uterine.
- Chirurgie pelviană. Acest tip de intervenție poate duce, de asemenea, la dezvoltarea aderenței care blochează aceste conducte.
- Congenital. Trompele uterine blocate pot fi uneori o anomalie care a fost prezentă încă de la naștere.
- Blocarea cauzată. Când a avut loc o operație de ligare a trompelor.
Cum afectează fertilitatea?
Obstrucția trompelor uterine fac fertilizarea imposibilă. Acest blocaj previne întâlnirea dintre ovul și spermă: prin urmare, sarcina nu poate avea loc.
Oricum ar fi, este important să calificăm acest punct. Nu toate blocajele au același grad de severitate. Există două metode:
- Obstrucție totală. Fertilizarea este imposibilă deoarece ovulul și sperma nu se pot întâlni.
- Obstrucție parțială. În acest caz, fertilizarea este dificilă, dar nu imposibilă. Unele ovule reușesc să treacă de obstacol și, prin urmare, este posibil ca acestea să găsească sperma.
În plus, în multe cazuri, doar unul dintre tuburi este blocat. Dacă da, oul se poate deplasa într-unul dintre ele; posibilitatea sarcinii este mai mică, dar este încă acolo.
Obstrucția trompelor uterine, diagnostic
Pe lângă faptul că obstrucția trompelor uterine nu provoacă simptome, tuburile se pot deschide și închide. Prin urmare, nu este ușor să puneți un diagnostic. Pentru aceasta, este necesar să efectuați examinări precum următoarele:
- Examinări cu raze X. Cea mai frecventă este histerosalpingografia sau HSG. Se injectează un fluid care ar trebui să meargă către trompele uterine. Apoi se face o radiografie pentru a vedea dacă a trecut normal sau dacă s-a oprit.
- Sonohisterografie. Acesta este un examen cu ultrasunete, care arată ca cel anterior.
- Laparoscopie. Aceasta implică introducerea unei camere mici în interiorul corpului pentru a explora starea trompelor uterine. Laparoscopia este cel mai concludent test deoarece, în anumite circumstanțe, celelalte două au ca rezultat un fals pozitiv. Cu toate acestea, aceasta este o metodă invazivă și nu este întotdeauna recomandată efectuarea acesteia. Dacă aveți dubii, cel mai bine este să repetați o examinare și să o finalizați pe baza datelor din istoricul clinic.
Tratament disponibil pentru trompele uterine obstrucționate
Tratamentul pentru obstrucția trompelor uterine este o intervenție chirurgicală. Există mai multe modalități chirurgicale și o vom alege pe cea care corespunde cel mai bine tipului și localizării obstrucției, precum și stării generale a pacientului.
Tipurile de intervenție care pot fi efectuate în aceste cazuri sunt:
- Salpingectomie. Această intervenție chirurgicală este utilizată pentru hidrosalpinx, adică atunci când lichidul s-a acumulat în trompa uterină. Se face pentru a facilita fertilizarea in vitro.
- Fimbrioplastie. Se face atunci când partea tubului cea mai apropiată de ovar este blocată. Scopul este de a reconstrui marginile trompelor uterine.
- Canulare selectivă a trompelor. Se realizează atunci când obstrucția este aproape de uter. Aceasta implică introducerea unui cateter sau tub până la trompa uterină pentru a-l debloca.
- Reanastomoză tubară. Se face atunci când tubul este blocat din cauza bolii sau pentru a inversa o ligatură tubară. Îndepărtează partea blocată și unește părțile sănătoase rămase.
Aceste procese sunt efectuate prin laparoscopie sau printr-o operație de „stomac deschis”. Acestea necesită internare în spital și o perioadă de recuperare de patru până la șase săptămâni.
Succesul tratamentului depinde de amploarea obstrucției și de localizarea acesteia. Fertilitatea depinde și de vârsta pacientului, de calitatea spermei partenerului și de nivelul de deteriorare a trompelor uterine.
Sursa: amelioretasante.com
Citește și: Rozmarinul, un stimulator al memoriei