Muzeul Universităţii
Muzeul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a fost conceput prin raportare la o dublă tradiţie. Prima dintre acestea face referire la iniţiativa savantului Orest Tafrali privind constituirea Muzeului de Antichităţi, care a fost inaugurat în anul 1916. Aceasta a asigurat păstrarea obiectelor istorice pe care le deţinea Universitatea din Iaşi, devenind totodată un spaţiu destinat cursurilor practice.
A doua tradiţie datează dintr-o perioadă mai recentă. În 1960, la Centenarul Universităţii, a fost organizată o expoziţie în „Palatul Vechi”, iar în 1985, când s-au împlinit 125 de ani de la fondarea celei mai vechi instituţii moderne de învăţământ superior din ţară, a fost deschis un mic muzeu în spaţiul Rectoratului. Menirea acestuia era să conserve principalele piese cu valoare simbolică pentru istoria instituţiei.
Actualul muzeu al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” cumulează dubla tradiţie a valorificării materialelor rezultate din cercetările arheologice şi a celor care aparţin de istoria vieţii academice. Pornind de la această moştenire istorică, instituţia noastră reunește, în același cadru, Muzeul Civilizației Cucuteni și Muzeul Academic.
Muzeul Civilizației Cucuteni
Muzeul Civilizației Cucuteni conține unele dintre cele mai valoroase piese obţinute în urma mai multor campanii de săpături, la care se adaugă exponate provenind din Colecţia „Fundaţiei Cucuteni pentru Mileniul III”. Spaţiul dedicat acestei vechi civilizaţii este amenajat într-o manieră modernă, astfel încât imaginile care reproduc scene din viaţa cotidiană sunt ilustrate cu ajutorul unor exponate originale. În camera centrală, oaspeţii se văd transpuşi în intimitatea domeniului fascinant al cercetărilor arheologice, prin intermediul unei reconstituiri de amploare, care redă diversele stadii ale explorării, de la investigaţia pe teren, până la restaurarea pieselor prelevate în urma săpăturilor.
Un loc special este rezervat tuturor creaţiilor aparţinând oamenilor din vechime, organizarea perimetrului expoziţional fiind realizată în raport de specificul acestor manifestări. Astfel, vizitatorii pătrund mai întâi în sala artelor, putând admira celebrele vase cu motivul spiralei, pictate în roşu, negru şi alb, apoi urmează sala ocupaţiilor, unde a fost amenajată o locuinţă caracteristică epocii şi sunt expuse diverse unelte şi arme, pentru ca circuitul să se încheie în sala tezaurului, care găzduieşte exponate cu o valoare inestimabilă, precum podoabe şi obiecte de cult. În acest ultim spaţiu s-a urmărit crearea unei atmosfere speciale, prin relieful meandric al pereţilor de lut şi tavanul care reproduce cerul înstelat sub care şi-au făurit civilizaţia acum 7000 de ani locuitorii acestei părţi a Europei.
Modul original de organizare a spaţiului este completat printr-un bogat material ilustrativ de factură audio-video, constând în prezentarea rezultatelor cercetărilor arheologice, în special a celor experimentale, astfel încât întregul ansamblu ajunge să restituie într-o manieră autentică un fragment din umanitatea de odinioară.
Muzeul Academic
Muzeul Academic deţine un spaţiu adecvat, organizat atât după criterii tematice, cât şi prin raportare la diversele etape istorice prin care a trecut învăţământul superior ieşean. Astfel, a fost posibilă amenajarea unei replici a cabinetului rectoral, unde, pe lângă piesele de mobilier, pot fi admirate câteva dintre simbolurile Universităţii, precum ciocanul şi mistria folosite pe 23 mai 1893, la solemnitatea aşezării pietrei fundamentale a palatului universitar din Copou, primele decoraţii şi diverse sigilii. Un spaţiu consistent este alocat evoluţiei istorice a instituţiei, fiind marcate, cu ajutorul unor exponate reprezentative (steagurile primelor facultăţi, tablouri cu personalităţi, documente oficiale, medalii, fotografii, publicaţii), momentul inaugural şi aniversările din 1910/1911, 1960, 1985 şi 2010.
Cea mai mare parte a spaţiului este dedicată evoluţiei disciplinelor academice, urmărindu-se ilustrarea realizărilor în planul cunoaşterii şi parcursul ştiinţific al personalităţilor emblematice. Diversele laboratoare, Muzeul de Istorie Naturală, Grădina Botanică şi Biblioteca Centrală Universitară beneficiază de o expunere adecvată, fiind marcată importanţa în planul cercetării a fiecăreia dintre aceste componente ale spaţiului academic. Un loc aparte este rezervat celor care de-a lungul timpului au fost studenţi ai acestei Universităţi, aceştia fiind înfăţişaţi atât din perspectiva activităţilor circumscrise formării academice, cât şi prin manifestările care au excedat cadrul formal.
De asemenea, relaţiile internaţionale ale celei mai vechi instituţii româneşti de învăţământ superior sunt evocate într-un cadru distinct. Pe lângă elementele de mobilier, menite să creeze o ambianţă academică, atmosfera este întreţinută din punct de vedere audio-vizual de filme care înfăţişează în română şi engleză istoria instituţiei.
Muzeul Universitǎţii
Iaşi, Str. Titu Maiorescu, 12
0232.201.102 /2451
Citește și: Cafeaua de dimineață
One thought on “Muzeul Universităţii”
Comments are closed.