Motricitatea fină şi tulburările de dezvoltare

Motricitatea fină  şi tulburările de dezvoltare

Autor : Autor: Iren A. IONIȚA – Terapeut, specialist în recuperarea copiilor cu dizabilități și logopedie specială

La vârsta de 2-3 ani este foarte important să se acorde atenție la motricitatea fină: copilul trebuie să modeleze, să decupeze, să sorteze obiecte mici, să se joace cu diferite texturi. Dacă aceste activități nu se fac la timp, apar probleme de vorbire și apoi probleme de dezvoltare mintală.

Dezvoltarea unui copil trebuie făcută treptat, oferindu-i un cadru adecvat vârstei, fără a-l asalta cu informații pe care creierul lui nu le poate asimila. Creierul copilului trebuie antrenat și stimulat astfel încât procesul de învățare să fie corelat cu vârsta.

Terapia de integrare senzorială, realizată de specialiștii Papillon Clinique, prin metode și cu echipamente specifice, contribuie la:

 • dezvoltare cognitivă,

 • dezvoltarea limbajului

 • controlul emoțiilor

• dezvoltare fizică și creativitate

 • deprinderea abilităților sociale.

Beneficiile imediate ale folosirii simțurilor în joc crește motricitatea și contribuie semnificativ la dezvoltarea creierului și se reflectă în evoluarea emoțională și cognitivă. Pentru că dezvoltarea emoțională și cea socială sunt importante, este recomandat ca jocul senzorial să fie împărtășit, adică să fie împreună cu cineva.

Citeşte şi: Logopedia şi întârzierea în dezvoltare

În copilăria timpurie informațiile din mediul inconjurător sunt primite prin intermediul percepției, iar percepția se face cu ajutorul simțurilor și se sedimentează la nivelul creierului ca bază de date pentru procesul de comparare și învățare. Toate acestea stimulează motricitatea.

 În practică întâlnim copii care au tulburări de dezvoltare care se manifestă prin hipersensibilitate sau hiposensibilitate, care duc la lipsa atenției sau agitație, ceeea ce face ca ei să nu poată parcurge etapele învățării în mod adecvat. Acestea, în fapt, sunt efectele unei lipse de stimulare sau a unei suprastimulari.

 Echipă PAPILLON CLINIQUE folosește că metodă de dezvoltare cognitivă și emoțională integrarea senzorială și jocul senzorial pentru că fiecare individ să capete încredere și echilibru în forțele sale, să-și dezvolte motricitatea, să perceapă mediul adecvat și să poată răspunde conștient și promt la stimuli.

www.papillonclinique.ro

2 thoughts on “Motricitatea fină şi tulburările de dezvoltare

Comments are closed.