Covid-19: melatonina ar putea fi un tratament viabil (studiu nou)
Cunoscut drept hormonul somnului, melatonina poate fi un tratament eficient pentru Covid-19, potrivit unui nou studiu. Iată principalele rezultate.
Ce se întâmplă dacă melatonina, un hormon al somnului vândut ca supliment alimentar în farmacii, ar putea fi un tratament viabil împotriva Covid-19? Aceasta este întrebarea uimitoare la care a răspuns afirmativ un nou studiu științific, publicat în 6 noiembrie în revista PLOS Biology.
Condus de o echipă de cercetători de la Cleveland Clinic (Ohio, SUA), studiul a fost realizat folosind inteligența artificială. Echipa a folosit datele de sănătate ale pacienților din clinica lor pentru a identifica manifestările clinice și patologiile comune dintre Covid-19 și alte boli. Mai exact, au măsurat apropierea dintre genele / proteinele gazdei și cele asociate cu alte 64 de boli, în cadrul mai multor categorii de boli (cancer, boli autoimune, cardiovasculare, metabolice, neurologice, pulmonare). Cu cât este mai mare apropierea, cu atât există mai multe asociații între boli comparate.
De exemplu, cercetătorii au observat că proteinele asociate cu sindromul de detresă respiratorie și sepsis, două cauze principale de deces la pacienții cu Covid-19 sever, au fost strâns legate de proteinele coronavirusului. Și concret, „acest lucru ne indică faptul că un medicament deja aprobat pentru tratarea acestor afecțiuni respiratorii poate avea o anumită utilitate în tratamentul Covid-19, acționând asupra acestor ținte biologice comune”, a detaliat dr. Feixiong Cheng, care are a condus studiul.
În special, cercetătorii au arătat că bolile autoimune (de exemplu, digestive), pulmonare (de exemplu, BPOC) și neurologice (de exemplu, tulburări de hiperactivitate cu deficit de atenție) prezintă o apropiere semnificativă de rețea de proteine. din Sars-CoV-2 și au identificat astfel 34 de medicamente candidate potențial eficiente împotriva Covid-19, care conduce melatonina.
Analiza datelor pacienților a arătat, de asemenea, că utilizarea melatoninei a fost asociată cu o probabilitate redusă cu 30% de testare pozitivă pentru coronavirus.
„Este foarte important să rețineți că aceste rezultate nu sugerează că oamenii ar trebui să înceapă să ia melatonină fără a consulta medicul”, a spus Feixiong Cheng. „Studiile observaționale la scară largă și studiile controlate randomizate sunt esențiale pentru validarea beneficiului clinic al melatoninei pentru pacienții cu Covid-19, dar suntem încântați de asociațiile evidențiate în acest studiu și de oportunitatea de a explorează mai multe ”, a adăugat el în concluzie.
Sursa: medicalxpress.com
Citeşte şi: Importanța stretchingului înainte de antrenament